Hyvää itsenäisyyspäivää!

Värkkäsin tällaisen vähän paremman pyhälounaan toisena adventtina kun perheen toinen aikuinen palasi tooosi pitkältä (tuntuneelta) työreissulta kotiin. Tämä sopisi myös itsenäisyyspäivän ateriaksi. Me tosin marssimme valmiiseen pöytään ystäväperheen luo, nam etukäteen.

Itsenäisyyspäivässä on jotain todella hohdokasta. Arvokasta, perinteikästä ja mykistävää. Maahanmuuttajapuolisonikin jaksaa ihastella kahta kynttilää ikkunalla ja innokasta liputtamista. Suomalaisella isänmaallisuudella on sitten myös varjopuolensa, johon minunkin ikioma maahanmuutaja on törmännyt. Joku daiju oli tuossa lähitavaratalossa tullut saarnaamaan miehelleni, että hänen pitäisi puhua tyttäremme kanssa suomea, Suomessa kun ollaan. Ihan totaalidaiju täti ei ollut ollut, koska toinen kotimainen oli sujunut ihan ymmärrettävästi. Kaksivuotiaamme ei toivottavasti tajunnut asiasta mitään ja onneksi minä en ollut paikalla. Olisin saattanut ehkä hieman ... öhöm ... kimpaantua...

No niin, se siitä avautumisesta. Hyvää ja herkullista itsenäisyyspäivää kaikille!

DSC_0515

Hirven sisäfile ja punaviinikastike (kastikkeen ohje Alkon sivulta)

lihaa kannattaa varata n. 150-200 g per ruokailija (tosin tämä riippuu melkoisesti porukasta)
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria myllystä

Paista kokonaista filettä pannulla niin, että se saa väriä joka puolelle. Mausta suolalla ja pippurilla. Pane liha uuniin (175 astetta) ja kypsennä kunnes sisälämpö on n. 60 astetta (medium). Kääri file vielä folioon noin kymmeneksi minuutiksi ennen leikkaamista.

Kastike:
6 dl lihalientä (fondista tai kuutiosta)
1 sipulia
2 dl punaviiniä
4 rkl sokeria
hyppysellinen rosmariinia tai timjamia
2 rkl soijaa

Valmista lihaliemi kattilassa. Lisää joukkoon muut aineet. Keitä n. 20 minuuttia miedolla lämmöllä. Siivilöi. Kaada takaisin puhtaaseen kattilaan. Suurusta tarvittaessa pienellä määrällä tummaa suurustetta. Lisää soija.

Minä kippasin vielä siivilöinnin jälkeen lihasta valunutta nestettä sekaan, joten siksi kastike on epätasaista. Maku oli kuitenkin erinomainen. Tämä on tosi helppo ja hyvä punaviinikastike.

Hasselbackan perunat

2-3 perunaa per ruokailija
voita tai margariinia
suolaa
paprikajauhetta
korppujauhoja tai juustoraastetta

Pese ja kuori perunat. Viipaloi sen jälkeen jokaista perunaa niin, että perunat jäävät ehjiksi eli että viipaleet ovat alareunastaan kiinni. Tämä onnistuu parhaiten puisen kauhan avulla. Aseta perunat voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle mausteet. Lisää jokaiselle perunalle nokare voita. Kypsennä 200 asteessa n. 50 minuuttia. Lisää kypsennyksen puolivälissä perunoille vielä korppujauhoja tai juustoraastetta.

Kommentit

  1. Onneksi luin tätä maha täynnä, muuten olisi alkanut kuola valua! Hirveä tosin oli meidänkin itsenäisyyspäivän aterialla.

    Oikein ihanaa itsenäisyyspäivää koko perheelle, myös sille maahanmuuttajalle!:)

    VastaaPoista
  2. Hirvi on kyllä hyvää, ja ihan taatusti suomalaista. Toivottavasti teillä oli mukava itsenäisyyspäivä!

    VastaaPoista
  3. No jopas on taas ollut kansan syviä rivejä liikenteessä, saa kyllä kiukuttamaan ulkomaalaisvahvistuksen puolesta! Ei oikein edes tahdo ymmärtää, mistä tuollainen keskustelunavaus tulee mieleen...

    Ja hirveä sitten ensi vuonna, nyt pakastin pääsi yllättämään ja muutti alkuperäiset suunnitelmat :D

    VastaaPoista
  4. Sanopa Anna muuta. Olin hetken monttu auki ja ihmettelin, että ymmärränkö mä enää ollenkaan puhetta.

    VastaaPoista
  5. Niin ja siis mähän syön tuota hirveä aika usein eli se ei just joka kerta ole mitenkään kauhean välttämätöntä...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti