Lucia-pullat

Suunnittelin vieväni naperot katsomaan Lucia-kulkuetta, mutta mukavuudenhalu vei voiton. Ehkäpä ensi vuonna. Sen sijaan piristimme sateista ja pimeääkin pimeämpää päivää iloisen keltaisilla lucia-pullilla. Sahrami on länsinaapurissa tärkeä joulumauste ja minäkin yritän totutella sen makuun. Olen tähän asti ollut sitä mieltä, että sahrami kuuluu paellaan, ei pullaan. Vaikka eiväthän nuo edes ole kovin kaukana toisistaan, siis kirjoitusasultaan...

Tein puolikkaasta taikinasta perinteisiä lucia-pullia eli "lussekatter." Toi nimi on musta mainio, miksi ihmeessä nämä eivät voi olla suomeksi lussekissoja?? Toisen puolen taikinasta kaulin levyksi, levitin siihen margariinia, mantelijauhetta ja sokeria. Puolikkaaseen ripottelin vielä rusinoita ja käärin rullalle. Näistä tuli tosi hyviä.

DSC_0834

Lucia-pullat

5 dl kauramaitoa (tai tavallista maitoa)
150 g maidotonta margariinia (tai voita)
0,5 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
0,5 g sahramia
2 ps kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja

Täytteeksi:
Maidotonta margariinia, mantelijauhetta, sokeria ja rusinoita

Voiteluun:
Siirappia ja vettä (pari rkl kumpaakin kiehautetaan) tai 1 muna

Koristeeksi:
Rusinoita ja raesokeria

Lämmitä neste reilusti kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita joukkoon pehmeä margariini, sokeri ja muut mausteet. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää nesteen joukkoon n. kolmannes jauhoista. Sekoita kunnolla tai vatkaa hieman käsin. Alusta loput jauhot taikinaan. Alusta, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Leivo kohonneesta taikinasta haluamasi mallisia pullia. Kohota vartin verran ja voitele. Paista 225 asteisessa uunissa n. 10-12 minuuttia.

Kommentit