Perunablinit

Talvi on bliniaikaa ja meillä niitä nautitaan perinteisesti laskiaisen tienoilla. Kokeilin tällä kertaa uutta ohjetta, jonka löysin Kotilieden sivuilta, ja se osoittautuikin oikein kivaksi. Vaihdoin tavallisen maidon tilalle kauramaidon ja jätin kananmunan kokonaan pois. Paistoin blinit varmuuden vuoksi lettupannulla, koska pelkäsin isompien blinien hajoavan käännettäessä (ilman sitä kananmunaa siis). Blinien kanssa tarjolla oli mätiä tykötarpeineen, siikatartaria ja munakoisokaviaaria. Viimeinen sekoitus oli uusi, oikein mukava tuttavuus, ja ah, niin helppotekoinen.


Perunablinit

1 rkl hiivaa
3 dl maitoa (tai kauramaito tms.)
1 dl tattarijauhoa
1 dl vehnäjauhoa
250 g puikulaperunoita
(1 kananmuna)
0,5 tl hienokiteistä merisuolaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon tattari- ja vehnäjauhot. Jätä taikina huoneenlämpöön yön yli tai ainakin kuudeksi tunniksi. Kuori perunat ja keitä niitä 10 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä. Raasta jäähtyneet perunat karkealla terällä. Sekoita perunaraaste taikinaan. Lisää kananmuna (jos siis sitä voit käyttää) ja suola. Paista voissa (tai jossain muussa paistamiseen sopivassa rasvassa) lettu- tai blinipannulla paksuhkoja blinejä. Tarjoa esim. mädin, sienisalaatin, munakoisokaviaarin (myös Kotilieden sivuilta) tai siikatartarin kanssa.

Munakoisokaviaari

1 munakoiso
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hienonnettua basilikaa
ripaus suolaa ja pippuria
2 rkl oliiviöljyä

Pistele munakoisoon reikiä haarukalla ja kääri folioon. Nosta 200 asteiseen uuniin noin tunniksi kunnes se on todella kypsä. Kokeile kypsyyttä haarukalla. Kaavi pehmennyt sisus kulhoon. Lisää joukkoon kuorittu ja paloiteltu sipuli, valkosipulin kynsi ja hienonnettu basilika. Mausta suolalla ja rouhitulla pippurilla. Aja tasaiseksi soseeksi. Notkista oliiviöljyllä.

Käytin siikatartarin seassa tällä kertaa kaurakermaa ja se olikin oikein hyvä vaihtoehto. Tietty sitten kun voin taas käyttää tavallista kermaa ja smetanaa niin sanon heippa kaikille muille (sinänsä mainioille) keksinnöille.

Kommentit

  1. Oih, pitäisikin kaivaa blinipannut esiin ja ryhtyä puuhaan. Jos vaikka ensi viikonloppuna... Mukavaa laskiaista!

    VastaaPoista
  2. Joo, kyllä kannattaa. Mä jaksan näitä noin kaksi kertaa vuodessa ja sitten pitää taas pitää taukoa. Lisäksi mua härkkii vähän se käry... Iloista laskiaista teillekin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti