Raparperi-valkosuklaakakku

Teen yleensä vieraille vain tuttuja ruokia ja leivonnaisia, tai ainakin kokeilen uusia ohjeita hyvissä ajoin etukäteen ja syötän niitä sitten omille koekaniineilleni. Nyt en ehtinyt testamaan tätä, mutta kaverin suosituksesta uskaltauduin synttärileipomispuuhiin kylmiltään.

Ohje on Maku-lehdestä (Kevät 2/2012). Muokkasin sitä kuitenkin hieman, koska kakku vaikutti epäilyttävän pieneltä. Lehden perusteella kakku olisi riittänyt 20-25 hengelle. Lisäyksistäni huolimatta kakku meni pienen pientä murua lukuunottamatta kokonaan. Luultavasti sitä olisi mennyt enemmän, mutta kukaan ei kehdannut ottaa viimeistä palaa. Ja meitä oli 12 aikuista ja kuusi lasta (kaikki aika pieniä). Tarkoittaako tämä siis, että pääruoka oli huonoa, kahvipöydässä oli liian vähän makeita herkkuja tai että ohje on harhaanjohtava?

Kakku oli joka tapauksessa oikein hyvää, suosittelen kokeilemaan!


Raparperi-valkosuklaakakku

Pohja:
2 munaa
2/3 dl sokeria
2/3 dl mantelijauhetta
1/2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
mantelijauhetta

Valkosuklaatäyte:
7 liivatelehteä
3 levyä (à 100 g) valkosuklaata, esim. Fazer
2 tl öljyä
5 dl vispikermaa
500 g turkkilaista jugurttia
reilu 1 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Raparperitäyte:
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
1 pkt raparperisosetta (350 g, Suvi tai Pirkka)
1,5 dl soseutettuja mansikoita
(ripaus sokeria)

Kostutus:
1/2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria

Koristeluun:
esim. marenkia tai valkosuklaata, tuoreita mansikoita tms.

Voitele irtopohjavuuan (26 cm) reunat ja leivitä ne mantelijauheella. Aseta pohjalle leivinpaperi. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä mantelijauhe, jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos varovasti muna-sokerivaahtoon. Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Pese ja kuivaa vuuan reunat.

Valmista ensiksi raparperitäyte. Upota liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liota liivatteet mehuun.  Sekoita raparperisose ja mansikkasose keskenään. Kaada liivateseos soseen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Mausta sokerilla. Kostuta kakkupohjaa veden, sitruunamehun ja sokerin seoksella. Kaada raparperi-mansikkaseos pohjan päälle. (Jos haluat tehdä raparperisydämen, käytä pienempää irtopohjavuokaa tai muovista reunakalvoa muottina.) Anna hyytyä kylmässä.

Valmista valkosuklaatäyte muutamaa tuntia myöhemmin. Sulata 200 g valkosuklaata varovasti esim. vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Sekoita joukkoon öljy (valkosuklaa ei juoksetu niin helposti, kun lisäät sen kermavaahtoon). Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon valkosuklaa. Lisää jugurtti ja sokeri. Rouhi loput valkosuklaasta ja lisää täytteeseen. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Purista liivatteista ylimääräinen neste ja liuta liivatteet mehuun. Kaada liivateseos suklaatäytteeseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada suklaatäyte raparperitäytteen päälle. Anna hyytyä kylmässä muutamia tunteja tai seuraavaan päivään. Koristele esim. marenkirouheella tai valkosuklaalastuilla.

Kommentit

  1. Se tarkoittaa että leipurilla on liian hyvät tarjottavat!

    Puutarhapörriäisen kanssa keskusteltiinkin jo tästä kakusta, pitääkin kokeilla tällä ohjeella. Hauska tuo raparperisydän:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä tosiaan hyvää, täytyy ensi kerralla tehdä reilumpi annos. Niin ei tarvitse sitten kenenkään ujostella sen viimesen palan kanssa.

      Poista

Lähetä kommentti