Sienessä - suppilovahverorisotto

Autottoman päivän kunniaksi tassuttelimme koko perhe metsään. Löysimme lähimetsästä melkoisia suppilovahveroapajia ja sattuipa koriin myös rouskuja (pari herkkutattiakin kasvoi polkuni varrella, mutta matoset olivat olleet paikalla minua ennen). Niin ja tuota, öhöm, oli siellä varmasti paljon muutakin herkullista, mutta olen vieläkin vähän toope sienten tunnistamisessa.

Suppisten määrän lisäksi hämmästelin sienestäjien määrää. Nappuloiden ja miehen lähdettyä kotia kohti hortoilin korini kanssa metsässä lähestulkoon itsekseni. Tai oli siellä muutama koiran ulkoiluttaja, lenkkeilijä ja maastopyöräilijä, mutta ei juurikaan sienestäjiä. Mihin kaikki helsinkiläiset olivat menneet? Paremmille sieniapajille? Torille? Ikeaan? Olisin mielelläni jututtanut jotakuta kokeneempaa sienestäjää ja kysäissyt vähän apua. Olen muutamasta sienestä melkein varma, mutta sienihommissa pitäisi olla ihan varma.

Suppilovahveroista olen varma: ruskea lakki, keltainen jalka. Lakissa kuoppa/reikä.


 Suppilovahverorisotto

 3-4 rkl voita
pari valkosipulin kynttä
1-2 sipulia
ripaus kurkumaa
4 dl risottoriisiä
pari dl kuivaa valkoviiniä
8-10 dl kanalientä (fondista tai kuutiosta)
pari rkl voita
noin 5 dl suppilovahveroita (voi olla reilumminkin)
suolaa ja pippuria
parmesan-juustoa
loraus kermaa
lehtipersiljaa tai rucolaa

Puhdista ja pilko sienet tarvittaessa. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja kuullota sipuleita kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää risottoriisi ja kurkuma ja pyörittele hetki. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita hyvin ja anna liemen imeytyä ennen kuin lisäät uutta. Näin saat risottoon oikean rakenteen.

Paista sienet kuivalla pannulla kunnes neste on haihtunut. Lisää vasta lopuksi voi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Nosta sienet kypsän risoton sekaan. Lisää kerma. Sekoita joukkoon parmesania. Viimeistele vaikka rucolalla. Risotto saa jäädä - sen suorastaan pitää jäädä - reilusti löysäksi. Riisi saa jäädä reilusti al denteksi.

Kommentit

  1. Just mökiltä tulossa suppisten kera. Tää lähtee saman tien kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. Laita reilusti suppiksia, mä vähän (ja vieläpä turhaan, näitä on nyt yllin kyllin) kitsastelin niiden kanssa.

    VastaaPoista
  3. No mäkin laitoin turhan vähän, ehkä elättelin toivoita että pikkuneitikin olisi tykännyt. Mutta kermaa ja parmesania käytin sitten senkin edestä, hyvää tuli!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti