Tarte tatin

Tarte tatin on iki-ihana, ranskalainen klassikko, jolla herkuttelimme eräissä polttareissa joitakin vuosia sitten. Ihanat, ikimuistoiset syyspolttarit, muuten:o) Minä olen tehnyt tarte tatinia aivan liian harvoin, koska kaapin nurkasta on puuttunut kokovalurautainen pannu. Tämän voisi kyllä tehdä ihan uunivuoassakin, mutta halusin välttämättä säätää pannun ja lieden kanssa. Tortun idea on siis se, että omenat karamellisoidaan sokerin ja voin kanssa, pohjataikina lisätään omenoiden päälle ennen uunissa paistamista ja lopuksi koko komeus kipataan ylösalaisin. Suosittelen kaikkia kokeilemaan, ja suosittelen kaikkia olemaan tarkkana tuon sokerin ja voin keittämisen kanssa (t. nimim. "sokeri tummui aika tosi nopeaan").

Ohjeita löytyy netistä paljon, enkä usko, että yksi on huomattavasti parempi toista. Vinkatkaa ihmeessä, jos olen väärässä. Minun valitsema ohje on jälleen kerran hesarin sivulta.


Tarte tatin

Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
75 g voita
1/2 dl vettä

Täyte:
6-7 hapanta omenaa
75 g voita
1 dl sokeria
ripaus kanelia

Tee ensin taikina. Mittaa jauhot ja sokeri kulhoon. Paloittele joukkoon voi. Nypi ainekset sormin ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinapallo kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Kuori omenat, poista siemenkodat. Halkaise omenat neljään osaan. Valitse halkaisijaltaan noin 22 sentin pannu, joka on lieden- ja uunin kestävä. Varmista, että myös mahdolliset kahvat kestävät uunin.

Laita pannuun voi ja 3/4 dl sokeria. Anna sulaa. Pidä miedolla lämmöllä ja sekoittele, kunnes seos on muuttunut vaalean kinuskin väriseksi. Ota pannu hetkeksi liedeltä ja lado omenat kinuskin päälle. Asettele palat kyljelleen tiukasti lomittain. Jos niiden väliin jää koloja, paikkaa ne pienemmillä omenapaloilla.

Nosta vuoka takaisin liedelle ja pidä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kinuski kuplii omenoiden välissä ja omenat hieman pehmenevät. Ota vuoka liedeltä. Ripottele loput sokerista omenoiden päälle. Voit laittaa mausteeksi ripauksen kanelia. Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi ympyräksi. Nosta taikina vuoan päälle, painele taikinan reunat omenoiden ja vuoan reunan väliin. Pistele taikinaan haarukalla muutama reikä. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin. Paista 25-30 minuuttia eli kunnes taikinapinta on saanut kauniin ruskean värin.

Anna kypsän piirakan vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoamista. Vedä veitsellä vuoan reunat, jotta piirakka lähtee hyvin irti. Kumoa piirakka tarjoiluvadille. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi vaniljajäätelön kera.





Kommentit