Hullua karitsaa

Stockan Hullut Päivät jakavat mielipiteitä: toiset eivät astu jalallakaan (mutta motkottavat kovaan ääneen tuotteiden olevan huijausta ja kalliita), toiset ottavat töistä vapaata hullutellakseen kunnolla. Kaupungilla näkyvien keltaisten kassien määrästä päätellen Stocka on kuitenkin onnistunut luomaan (tai kopioimaan) erittäin hyvin myyvän konseptin.

Minä vierailen hullareilla mahdollisuuksien mukaan. Ja jos käyn paikan päällä, käyn myös Herkussa. Ostan aina vuohenjuustoa, parmankinkkua ja Mövenpickin jäätelöä. Sitten teen aina yhden heräteostoksen. Näin olen päätynyt kokkaamaan mm. ankkaa ja hummeria. Tämän kertaiseen heräteostooni palaan myöhemmin, sikäli kun siitä syntyy jotain kelvollista kuvattavaa ja syötävää.

Karitsan paisti ei ollut heräteostos. Ehdin nimittäin tovin odotella vuoroani ja tutkia lihatiskin ja kalatiskin antimia. Tavoistani poiketen ostin valmiiksi maustetun paistin, joka olikin kyllä oikein hyvää. Paisti oli kaukana sellaisesta niljakkaasta E621-E221-E220-marinadissa lilluneesta kuukausia säilyvästä ikilihakimpaleesta.

Paistin kanssa tarjoilin paistoliemestä valmistettua kastiketta, lohkoperunoita, säilöttyjä suppilovahveroita ja pihlajanmarjahyytelöä (palaan tähän asiaan lähipäivinä). Perjantain päivällisestä tulikin näin tavallista fiinimpi, mutta koko viikon lapsenvahdin ja talkkarin hommissa puuhannut appiukkoni oli kyllä vihdoin ansainnut jotain peruskotiruokaa parempaa.

Karitsan paisti

1,5 - 2 kg karitsan luuton paisti
(jos paisti ei ole valmiiksi maustettu, hiero sen pintaan reilusti pippuria, suolaa, valkosipulia ja esim. erilaisia kuivattuja yrttejä) 
2 dl punaviiniä

Kastike:
paistolientä
2 dl kermaa
pari rkl tummaa suurustetta
ripaus sokeria

Nosta paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Työnnä paistin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Ruskista paistia kuumassa uunissa noin 20 minuuttia. Laske lämpö sen jälkeen 150 asteeseen ja kaada paistin päälle pari desilitraa punaviiniä. Anna paistin kypsyä kunnes sisälämpö on 70 astetta. Kääri kypsä paisti folioon tasaantumaan noin vartiksi.

Valmista sillä aikaa paistoliemestä kastike. Kaada paistoliemi siivilän läpi kattilaan ja anna kiehua hetki kasaan. Lisää kerma ja anna jälleen kiehua hetki. Lisää tarvittaessa hieman suurustetta.

Kommentit