Joulukalenteri: Paraisten piparkakut

Olen töhöttänyt joulusta tänä vuonna todella vähän, koska olen tässä syksyn mittaan ensin toimittanut kaikenlaisia säilöntäjuttuja ja sitten vauvalahjoja. Sen verran olen kuitenkin joulua miettinyt, että uskaltaudun lupailemaan jonkinlaista joulukalenteria. Tarkoituksenani on päivittää jotain jouluista joka päivä jouluun asti. Luvassa on vähän leivontaa, vähän ruokaa, vähän käsitöitä ja vähän askarteluja. Ja ehkä vielä jotain muuta, jos nyt sille päälle satun. Ei mitään suureellista tai mutkikasta vaan helppoa ja kotikutoista. Ideat ovat mikä mistäkin, yritän kuitenkin mahdollisimman tarkasti mainita ja jos mahdollista niin linkittää alkuperän. Aloitetaan.

1

Äitien tekemät piparkakut ovat varmaan aina parhaita, joten minäkin jaan suosikkiohjeeni. Äitini on käyttänyt tätä ohjetta vuosia ja piparit ovat kauniita, mureita ja maukkaita. Taikina ei varsinaisesti ole kaikista helpoimmin leivottava, joten nappuloiden kanssa leipomiseen suosittelen toista taikinaa, vaikkapa tätä (huom. se sopii myös munattomaan ja maidottomaan ruokavalioon). Kanssani leipoi pari apulaista, taikinasta huolimatta.Paraisten piparkakut

1,5 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikoita
2 tl pomeranssin kuorta
2 munaa
1 tl suolaa
2 tl soodaa
0,5 kg vehnäjauhoja

Siirappi, sokeri, voi ja (hienonnetut) mausteet kiehautetaan, jäähdytetään ja vatkataan vaahdoksi. Munat lisätään yksitellen seosta koko ajan vatkaten. Lopuksi lisätään suola, jauhoihin sekoitettu sooda ja vehnäjauhot. Taikina saa kovettua seuraavaan päivään, jolloin se kaaviloidaan mahdollisimman ohueksi levyksi. Taikinalevystä otetaan suurehkolla piparkakkumuotilla kakkuja, jotka voidellaan vedellä ja sen jälkeen paistetaan ruskeiksi.

Ps. Minä en vatkannut vaahdoksi, sekoitus riittää. En myöskään voidellut mitään vedellä. Ja uunissa oli lämpöä 175 astetta ja paistoin paksuhkoja kakkuja vajaat kymmenen minuuttia.

Kommentit