Luukku 18 - Maalaispatee
Olen nyt maistellut melkoisesti fudgeja, marmeladeja ja sahramipullia, joten vähitellen tekee mieli jotain suolaista. Mikäs sen ihanampaa iltapalaa kuin hyvä leipä, jossa päällä vaikka graavia kalaa, kotijuustoa (tai no kyllä joku hyvä kaupan juustokin käy) tai tätä maalaispateeta.
Jos nyt siis olet niitä onnellisia, joilla ei ole suuria ennakkoluuloja sisäelimiä kohtaan, jatka lukemista. Jos maksa ei kiinnosta, nähdään toivottavasti huomenna, tai myöhemmin, vielähän tässä ehtii taas häärätä sokerinkin kanssa. Tai vaikka vähän huovuttaa.
Bongasin tämän ohjeen Kaikkien aikojen Joulu (1/2012) -lehdestä. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty lampaanmaksaa, mutta minä jouduin tyytymään naudan- ja sianmaksaan. Lopputulos oli jokatapauksessa oikein kiva. Patee on upea herkku vaikka joululahjavalvojaisiin. Kaveriksi tosiaan sitä hyvää leipää ja voita sekä suolakurkkuja, etikkasieniä tai tomaattia. Tai hyvää salaattia ja karpalohilloa. Tokihan tämä passaa myös joulupöytään, jos siinä on vielä tämmöisen pateen mentävä lovi.
Maalaispatee
750 g lampaan (tai naudan tai sian) maksaa
200 g sian kastikelihaa
2 sipulia
voita
3 viipaletta vaaleaa leipää
1 tlk anjovista liemineen
1/4 tl rouhittua valkopippuria
1 tl rouhittua viherpippuria
1 rkl maissijauhoja
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
Poista maksoista kalvot ja paloittele ne. Paloittele myös sianliha. Kuori ja paloittele sipulit. Jauha maksat, sianliha ja sipulit karkeaksi massaksi tehosekoittimessa, monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella (saapi sitten olla aika tehokas peli, siis jos käytät sauvasekoitinta). Hienonna leipäviipaleet ja anjovikset. Lisää ne ja muut aineet maksojen, lihan ja sipulien joukkoon. Jauha tasaiseksi massaksi. Voitele vuoka ja kaada massa vuokaan. Kypsennä pateeta uunissa vesihauteessa 175 asteessa uunissa noin 1,5 tuntia. Jäähdytä patee. Kumoa patee tarjoiluastiaan ja tarjoile se esimerkiksi karpalohillon kanssa.
Ps. Sellainen lisäys vielä, että käytännössä toi vesihaude tarkoittaa sitä, että nostat tuon maksavuuan isompaan uunivuokaan ja täytät jälkimmäisen vedellä. Ei ihan pintaan asti (vaikea käsitellä), mutta reiluun puoliväliin. Kypsyyttä voi testata tökkäämällä veitsen pateeseen. Jos esiin tuleva neste punertaa, jatka kypsentämistä.
Kommentit
Lähetä kommentti