Luukku 20 - Appelsiinisilli

Monen mielestä joulupöydän parasta antia ovat kalat. Olen ehkä vähän samaa mieltä, mutta kyllähän hyvä kinkkukin on ihanaa. Ja imelletty perunalaatikko. Jälkiruuista nyt puhumattakaan. Lohen ja siian graavaan itse, mutta sillin kohdalla olen luottanut lähikaupan antimiin tai hyvällä säkällä olen ollut mukana Stockan Herkun joulutunnelmassa. Eiku -tungoksessa.

Mietiskelin vähän aikaa wasabisillin ja appelsiini-sinappisillin välillä. Päädyin jälkimmäiseen tällä kertaa, koska jotenkin se tuntui jouluisemmalta. Ehkäpä tuota wasabivarianttia maistellaan uuden vuoden kunniaksi, tai viimeistään vappuna. Tykkään sillistä!

Tämä silli on kiva ja raikas, ja selvästi appelsiininen. Minusta se oli parhaimmillaan makeahkon tumman leivän (esim. Maalahden limppu) kanssa. Kauniisti koristellun sillipurkin voisi viedä vaikka joulutervehdykseksi, tosin ei ehkä ihan sattumanvaraisesti kenelle vaan.


Appelsiini-sinappisilli
(Ohje Kotilieden Jouluelämää -lehti 22/2012)

noin 300 g kevytsuolattua sillifileetä
1 dl majoneesia, mielellään itse tehtyä
200 g kermaviiliä
1 appelsiinin raastettu kuori
4 rkl karkeaa dijon-sinappia (kokojyvä)
1/2 ruukkua hienonnettua tilliä
(ja minä lisäsin tähän 2 tl sokeria)

Huuhtele sillifileet ja painele talouspaperilla kuiviksi. Paloittele suupaloiksi. Sekoita majoneesi ja kermaviili kulhossa. Mausta appelsiinin kuorella, sinapilla, tillillä ja sokerilla. Sekoita joukkoon sillipalat. Anna maustua viileässä seuraavaan päivään.

Kommentit