Luukku 6: Kotijuusto ja juustomuottivinkkejä

Hyvää Itsenäisyyspäivää! Virittelin juhlallisen päivän kunniaksi tarjolle jotain oikein suomalaista ja jotain oikein hyvää. Ja minullapa kävi melkoinen tuuri, ystäväni kävi tuomassa meille eilen tuoretta, kotitekoista ruisleipää. Mainio ajoitus.

Juusto on mainettaan helpompi tehdä ja se onnistuu myös ilman perinteistä juustomuottia. Juuston voi hyvin tehdä vaikkapa siivilässä tai pienessä korissa, tai sitten tämmöisessä hienossa liharasiassa. Jep, kyseessä on siis se arkinen muovirasia, jossa myydään mm. jauhelihaa. Kannattaa vähän katsella kaupassa rasian muotoa, tämmöinen pyöreäkulmainen on nätein. Pohjaan pitää tehdä vielä reilun tusinan verran reikiä, jotta ylimääräinen hera valuu pois.

Ai niin. Maito- ja piimäpurkit kannattaa huuhtaista ja säästää, jos haluaa ensi viikolla tehdä hienon jäälyhdyn. Jäälyhty tulossa kalenteriin aivan tuota pikaa.


Kotijuusto

4 l maitoa
nokare voita
1 l piimää
4 kananmunaa
1-2 tl suolaa

Sulata kattilan pohjalla nokare voita. Kuumenna maitoa melkein kiehumispisteeseen. Levy kannattaa pitää n. kuutosella (jos asteikko on 1-10), jotta maito ei pala pohjaan. Sekoita toisessa astiassa piimä ja munat. Kaada seos varovasti maidon joukkoon. Jatka kuumentamista kunnes kaikki juusto on erottunut ja hera on kirkasta. Kerää juustomassa kulhoon reikäkauhalla. Älä kuitenkaan raavi kauhalla kattilan pohjaa. Lisää suolaa ja sekoita massa tasaiseksi. Kaada massa märällä harsolla vuorattuun juustomuottiin (tai siivilään, koriin tai lävikköön). Juustomuotti kannattaa pitää jollain reunallisella vadilla. Peitä lopulla harsolla ja aseta päälle kevyt paino. Anna seistä kylmässä yön yli. Kumoa vadille.
Kommentit

  1. Tuuri taisi olla minulla kohdallaan ;) Ihanaa herkkujuustoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein eilen myös metsäsienisalaattia leivän kaveriksi, aika hyvää:o)

      Poista

Lähetä kommentti