Tosi herkullinen lohi-riisilaatikko

Ostan tosi harvoin keittokirjoja, saan niitä vielä harvemmin. Tänä vuonna joulupukki kuitenkin yllätti ja toi minulle kirjan Safkaa - Parempaa arkiruokaa. Pitäisikö tuosta nimestä päätellä jotain?! No, kirja on joka tapauksessa tosi mainio ja olin siitä kyllä ohimennen täällä kotona maininnut. Sieltähän on peräisin mm. kuuluisa avocadopasta, jota meillä myös äskettäin testattiin.

Kirjan lohi-riisilaatikko kuulostaa todella lattealta, mutta uskokaa pois, tämä on tosi hyvää. Juurikin sellaista parempaa arkiruokaa. Muistutti minua kovasti vanhanaikaisesta lohipiirakasta, siis sellaisesta, jossa on lohta, riisiä ja kananmunaa voitaikinakuoren sisällä. Pitääkin tehdä sellaista joku päivä... Haitaksi ei liene, että laatikon raaka-aineet ovat tuttuja ja helposti saatavilla. Joulupyhiltä jää jääkaappiin ja pakastimeen notkumaan kaikenlaista ja graavilohen tähteet voi kätevästi upottaa tähän herkkuun. Toki ruoka onnistuu myös tuoreesta kalasta.

Ai niin. Vaikka olisi mikä kuuri alkamassa, niin älä skippaa tuota tilli-voisulaa.


Lohi-riisilaatikko

4 dl täysjyväriisiä
2 keitettyä kananmunaa
300 g graavattua lohta
5 dl maitoa
3 kananmunaa
suolaa
musta- ja valkopippuria
voita

Tilli-voisula
60 g voita
tilliä silputtuna
sitruunalohkoja

Keitä riisi ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Hienonna keitetyt kananmunat ja leikkaa lohi sormenpään kokoisiksi paloiksi. Laita kulhoon keitetty riisi, paloiteltu lohi ja hienonnetut kananmunat. Sekoita. Mausta seos suolalla ja pippureilla. Voitele uunivuoka voilla, kippaa riisiseos vuokaan. Vatkaa maito ja kananmunat kevyesti sekaisin, lisää hiukan suolaa ja valkopippuria. Kaada munamaito vuokaan ja vuole päälle reilusti voilastuja. Vuoka uuniin, noin 45 minuutin kuluttua pitäisi olla valmista. Tarjoa tilli-voisulan ja sitruunalohkojen kanssa. 

Kommentit