Banana bread

Olen juuri ja juuri ehtinyt tehdä selvän joululeivonnaisista, mutta tasaisen (tai tasaisen korkean) verensokerin takaamiseksi päädyin pari päivää sitten leipomispuuhiin. Osasyyllisenä olivat kyllä banaanit, jotka jäivät joulunpyhiksi eli siis reissumme ajaksi keittiön pöydälle kypsymään. Banaanileipä vaatii uunista tulon jälkeen vielä parin päivän tekeytymisen ollakseen parhaimmillaan. Jos siis kärsivällisyyttä tai vaikka niitä joululeivonnaisia vielä piisaa.

Banaanileipä on ehkä suomalaisesta näkövinkkelistä enemmän kakku kuin leipä, mutta liekö moisella pikku detaljilla väliä. Minä syön tätä välipalaksi iltapäiväkahvin tai -teen kanssa. Sopisi hienosti myös rennon talvibrunssin makeaksi palaksi.

Valitsin ohjeen Pastanjauhajilta, koska he olivat luntanneet mallia amerikkalaisilta. Sen verran sovelsin, että käytin saksanpähkinöiden lisäksi pekaanipähkinöitä, lisäsin taikinaan 1 tl jauhettua inkivääriä ja vaniljauutteen tilalla käytin tavallista vaniljasokeria. Voi oli tavallista normaalisuolaista voita, näin ollen pienensin tuota ohjeessa mainittua pientä suolaripausta entisestään.

Jos keittiöstä ei löydy vaakaa, tsekkaa ihan toimiva ohje täältä. Tosin tähän kantsii lisätä 1 tl vaniljasokeria, ja kaneliakin, jos siitä tykkää.

Otin varmuuden vuoksi kaksi palaa, jotta olisin jaksanut hiihtää oikein kovasti. En vaan lopulta osannut päättää rullasuksien vai vesisuksien välillä.

Banaanileipä

115 g saksanpähkinöitä, paahdettuna (esim. vajaa 10 min uunissa) ja karkeasti pilkottuna
245 g vehnäjauhoa
150 g sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1/2 tl kanelia
2 munaa, kevyesti vispattuna
113 g suolatonta voita, sulatettuna ja jäähdytettynä
3 suurta, kypsää banaania, hyvin muusattuna
1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
(1 tl jauhettua inkivääriä)

Laita uuni kuumenemaan 180 C:hen. Paahda pähkinät pannulla tai uunissa. Varo polttamasta niitä! Sekoita yhdessä kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda, suola, kaneli, inkivääri ja pähkinät. banaanimuusi, munat, sulatettu voi ja vaniljauute. Sekoita toisessa kulhossa haarukalla soseutettu banaani, munat ja sulatettu voi. Yhdistä kulhojen sisällöt puulastalla tai nuolijalla kääntelemällä. Mitä vähemmän taikinaa veivaa tässä vaiheessa, sitä kuohkeampi leivästä tulee. Taikina saa jäädä paksuksi ja kokkareiseksi.

Kaada sitten taikina voideltuun vuokaan ja paista 55-60 minuuttia. Leipä on kypsä, kun siihen tökättyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa.


Kommentit

  1. Tänään vesisukset ja huomenna rullat?

    Ei vaan kyllä me saatetaan vielä hiitoladullekin päästä, siellähän on varmaan kohta ihan tautinen luisto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sunnuntaina sataa lunta:o) Kävin varuiksi ostamassa nastakengät niin ei sitten luista väärässä paikassa. Tai jos ei sunnuntaina sadakaan lunta.

      Poista

Lähetä kommentti