Pari pientä hattua

Tiedän tiedän. En osaa lopettaa ajoissa. Jatkan tänäkin vuonna jankuttamista huovuttamista. Tämä vaan jotenkin on niin minulle sopivaa. Valmistuu nopeasti ja pienet epätasaisuudet häviävät pesussa. Nyt virkkasin nappuloille hatut. Ensimmäisestä virityksestä piti tulla jotain muuta, mutta nyt siitä tulikin hattu. Ja pikkusisko halusi tietysti oman. Hatut ovat tosi suloiset ja lämpöiset, tosin vähän täytyy vielä tehdä tuotekehitystä. Seuraavalla kierroksella muotoilen hattuja vähän lisää (nyt en muotoillut juuri lainkaan) ja lisään niihin solmimisnyörit, että saan hatut leuan alle kiinni.

En vieläkään ole tullut huovutustieni päähän. Minulla on kyllä muutakin meneillään, mutta kun tuo pääurakkani valmistuu niin tuskastuttavan hitaasti. Niinpä nämä muutaman tunnin rupeamat sopivat hyvin pieniksi välipaloiksi. Saan edes jotain valmiiksi.
Lanka on taas kerran Novitan Huopanen ja nuo pienet koristeet tein Novitan Hahtuvasta. Jos kaipaat ohjetta, jätä pyyntö kommentteihin tai lähetä minulle sähköpostia. Tämä on tosi helppoa ja palkitsevaa virkkaamista, sopii aloittelijallekin.

Edit 16.1.2013

Yleisön pyynnöstä lisään tänne tämmöisen alkukantaisen ohjeen:

Hattujen koko on noin 50, mutta lopputulos riippuu käsialasta, pesujen määrästä, pesukoneesta ja varmaan tähtien asennostakin. Kokoon voi onneksi vaikuttaa vielä pesun jälkeen.

Tein aluksi 80 ketjusilmukkaa ja yhdistin ne lenkiksi. Sitten virkkasin pylväitä kerros kerrokselta niin että kappaleesta tuli putki, jonka korkeus on suurin piirtein sama kuin leveys. Jätin virkkauksen lomassa, joka kerroksella, välillä muutaman (1-3) silmukan välistä eli "kavensin", koska työ näytti jostain syystä leviävän pikkuhiljaa. Lopuksi virkkasin yläreunan yhteen kiinteillä silmukoilla.

Sitten ompelin muutamalla pistolla hatun sisälle muovia, lanka oli tavallinen ompelulanka, ei siis mikään villalanka. On tärkeää kiinnittää muovi huolella kulmiin ja kaikkien reunojen yli, jotta hattu ei huovutu umpeen. Pesin tämän virityksen 40 asteen kirjopesuohjelmassa farkkujen ja pesuaineen kanssa. Myös pari pyyhettä tms. ajaa saman asian. Kunhan koneessa on jotain muutakin pyykkiä.

Pesun jälkeen muotoilin hattua käsin (sitä voi kiskoa ja venyttää reippaastikin) ja kiskoin esim. nuo "korvat" esille. Sitten sovitettiin (voi hyvin sovittaa kosteana) ja hattu todettiin tytölle aivan liian isoksi. Uusi pesukierros tuotti toivotun tuloksen, hattu oli jopa aavistuksen pieni. Niinpä muotoilin ja venyttelin hattua vielä käsin. Lopuksi neulahuovutin hahtuvasta sydämen ja kiinnitin sen neulaamalla valmiiseen hattuun.

Kommentit