Harjoitus tekee mestarin: Macaron

Harjoittelin macaron-leivosten tekoa muutamaan otteeseen tuossa parisen vuotta sitten. Kolmas kerta toden sanoi ja koin melkoista onnistumisen iloa. Ilo loppui lyhyeen, koska neljäspä ei sanonut. Se kävi sen verran luonnolle, että annoin mokomien kikkareiden olla. Nyt palasin asiaan, koska minähän en luovuta. Ja oikeasti tämä ei ole mitään salatiedettä. Stressasin asiaa ehkä turhaan, koska macaroneilla on "vaikea" maine. Kaikki paljon leipovat erottavat hyvän pullataikinan huonosta, joten kaikki paljon leipovat oppivat kyllä erottamaan hyvän macarontaikinan huonosta.

Sain kaverilta pari kullanarvoista vinkkiä ja tein heti pari settiä peräkkäin. Nyt alkaa sujua tai pitäisi vissiin sanoa, että tällä hetkellä sujuu... Kaksi keskeistä asiaa: 1) Valkuaisia pitää vanhettaa huoneen lämmössä ainakin yön yli, mielummin vähän pidempään. Myös 2 x 10 sekunnin kierros mikrossa 300 w teholla näyttäisi ajavan saman asian. 2) Taikinaa ei saa sekoittaa liikaa. Lopputulos on ehdottomasti parempi, jos taikinaa on sekoitettu hieman liian vähän kuin että jos sitä on sekoitettu yhtään liikaa.

Vielä yksi mulla pieleen mennyt kohta on kuorien kuivattaminen ennen paistamista. Kuorien pitään antaa kuivahtaa ainakin tunti, kostealla säällä pidempäänkin. Kauniiksi lopuksi paistan kuoria 140 asteisessa uunissa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Näitä voi hyvin vähän kokeilla kesken paistamisen: ovat valmiita kun juuri ja juuri irtoavat paperista.

Nyt harjoittelen vähän erilaisten täytteiden tekemistä. Lemon curd on suosikkini, hyvä kakkonen on on suklainen Philadelphia-tuorejuusto. Vaniljainen täyte syntyy myös, mutta muuten täytyy vielä vähän säätää.

Ohjetta lunttasin mansikkamäeltä. Tosin paistoaikaa säädin oman mielen ja uunin mukaiseksi.



Macarons

100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria
4 rkl sokeria
väriainetta ja makuaineita tarvittaessa (vaniljasokeri, erilaiset aromit)

Sekoita keskenään siivilöity mantelijauhe sekä tomusokeri. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää. Sekoita manteli+tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä huippuja. Jos jää, taikina on liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella.

Laita taikina pursotinpussiin jossa on pyöreäpäinen (käytän 4 mm tyllaa, muilla tuntuu olevan isompia) tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja anna niiden sen jälkeen levätä noin tunnin verran. Lämmitä uuni 140 asteeseen, ja paista macaronseja alatasolla noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä oman makusi mukaan. Kuoret voi pakastaa ja täyttää myöhemmin.



Vaaleanpunaiset macaronit on tehty mansikkatomusokerilla ja ruskeat kaakaotomusokerilla. Mansikkatomusokeri antaa aika hentoisesti väriä, joten sitä voi hyvin käyttää koko 200 grammaa. Kaakaotomusokeria laitoin puolet ja tavallista tomusokeria puolet.

Kommentit

  1. Oi kun näyttävät kauniilta! Tiedätkös, minulla on edelleen nämä kokeilematta, vähän alkaa jo hävettää... Mutta elättelen toiveita siitä, ettei tarvitsisi tehdä niitä epäonnistuneita versioita, kun pääsisi suoraan kahden macaron-mestarin oppiin! Sitä odotellessa:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tämä homma sujuisi sulta heti ensi yrittämällä. Sen verran sulla on näppituntumaa leivontahommiin. Mutta voidaan kyllä pitää pikkutyöpaja kunhan nähdään:-D Aineet voi laittaa etukäteen valmiiksi, itse taikinassa ja pursottamisessa ei mene kuin puoli tuntia.

      Poista
  2. Hienoja!

    Näiden ehdoton ärsyttävyys on, että näppituntuma häviää. Eli tarvittaisiin siis niitä toistoja ja harjoitusta. Joskin kyllä hyvä pulla hyvät macaronit päihittää, ainakin minun mielestäni ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Häviääkö? Voi kääk. Mä ajattelin, että tämä olisi kuin pyörällä ajaminen.

      Poista
  3. Tosi kauniita ja sileitä, kyllä kelpaa kuvata :) ja aina ei tule samanlaisia vaikka mitä tekisi tai sitten pitää tehdä usein ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei taida tulla. Tosin mun muistakaan virityksistä ei meinaa tulla samanlaisia eri kerroilla:o)

      Poista
  4. Maija, Sinähän olet Macaron-mestari, wau :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkaa mestariksi on vielä, mutta jatkan harjoituksia tällä hetkellä vähän innokkaammin. Kiitos kuitenkin kehuista:o)

      Poista

Lähetä kommentti