Itämainen vermiselli-katkarapusalaatti

Muistelen viime kevään munatonmaidotonviljaton -elämäni aikoina etsiskelleeni ohjetta aasialaishenkiselle salaatille, jossa olisi ainakin riisinuudelia, avokadoa ja katkarapuja. En löytänyt mieleistä, enkä sillä kertaa alkanut edes itse soveltaa. Olen nimittäin aivan heikoilla jäillä mitä tulee aasialaisten mausteiden käyttämiseen ja yhdistämiseen. Onneksi muut osaavat, ohje on täältä.

Sen verran säädin tuota kastiketta, että vähensin reilusti seesamiöljyn määrää. Minä ja seesamiöljy ei millään meinata mahtua samaan keittiöön. Voi tietysti johtua harjoituksen puutteesta, tai sitten öljypullon iästä. Tuli tässä äsken sekin mieleen. 

Salaatti oli älyttömän kaunista ja jotenkin tosi raikasta, ja siis todella todella hyvää. Olisipa jotkut kemut tulossa; mä niin tekisin tätä ja vähän kesärullia ja vähän satay-vartaita. Meidän "vauva" täyttää kyllä toukokuussa kaksi, aasialainen ruoka sopisi ehkä myös pikkuneidin pirskeisiin... Tai vaikka vappujuhliin.

Itämainen vermiselli-rapusalaatti
(2-3 annosta)

Kastike:
1 1/2 tl vihreää currytahnaa
3 rkl limetin mehua
3 rkl thaimaalaista kalakastiketta
3 rkl seesamiöljyä (käytin 1 rkl seesamiöljyä ja 2 rkl rypsiöljyä)
1/2 tl sokeria (tarvittaessa)

Salaattiainekset:
100g vermiselliä eli aivan ohutta riisinuudelia
n. 200g katkarapuja
1 paprika
pätkä kurkkua
1 avokado
1/2-1 punainen (mieto) chili
1-2 kourallista korianteria tai sileälehtistä persiljaa

Tee kastike sekoittamalla kulhossa kaikki ainekset. Jätä se odottamaan. Huuhdo ja pilko paprika, chili ja kurkku, kuori ja siivuta avokado. Chilistä voit halutessasi poistaa siemenkiinnikkeet ja siemenet. Sulata katkaravut. Pilko tai revi korianteri/persilja.

Keitä vesi vermiselliä varten. Ohuen ohuet riisinuudelit tarvitsevat vain hetken lämmittelyä kuumassa vedessä. Tarkista oikea aikamäärä paketista. Kun vermisellit ovat pehmenneet, valuta ne huolella. Pätki saksilla muutamaan otteeseen, jotta pitkistä huituloista tulee helpommin syötäviä ja sekoittuvia.

Laita nuudelit kulhoon ja sekoita niihin noin 1/3 kastiketta. Lisää muut ainekset, sekoita halutessasi. Lusikoi päälle kastiketta mahdollisimman tasaisesti. Voit jättää hieman (esim. 1/3) kastiketta pöydässä lisättäväksi syöjien oman maun mukaan.

Kommentit