Laskiaispullat
Hesarin Skandinavian kirjeenvaihtaja kirjoitti päivän lehteen hauskan jutun laskiaispullasta, joka on lähes yhtä tärkeä osa ruotsalaisuutta kuin euroviisut. Kannattaa muuten kurkata yle femmalta Ruotsin viisukarsintoja lauantaisin klo 21. En ole yhtään musiikki-ihminen, mutta tykkään silti svenssoneiden iloisesta meiningistä. Oli kyse sitten miten stereotyyppisestä tuulikone-euroviisupopista tahansa.
Laskiaispullasesonki alkaa Ruotsissa heti joulun jälkeen ja jatkuu hyvän matkaa pitkin kevättä. Jokainen ruotsalainen sipaisee menemään keskimäärin 4-5 laskiaispullaa joka kevät. Semmelmannen eli laskiaispullamies syö pullan päivässä ja vertailee niitä blogissaan. Meillä taitaa kanssa asua oma semmelman, hän tosin syö 4-5 pullaa per kerta. Med mandelmassa, tack. Alltid. Ruotsissa ei tosin taida olla edes vaihtoehtoja?! Korjatkaa jos olen väärässä. Meidän semmelman ei ymmärtänyt kysymystä kun yritin udella asiasta.
Täytän osan pullista uskollisesti mansikkahillolla, koska haluan itse hillopullaa. Maitorahkaa, maustettuja kermoja, vaniljasooseja, kaakaojauhetta tai vaikka banaania en laskiaispulliin kuitenkaan sotke. Rahkapullat ovat erikseen ja kevytpullia ei ole olemassakaan.
Laskiaispullat
(noin 12 kappaletta)
Taikina on 1/2 annosta jauhopussin (Sunnuntai) kyljestä:
2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
1 pieni muna
2 tl hyvää kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Voiteluun:
1 kananmuna
Mantelitäyte (noin suurin piirtein näin se taisi mennä):
1/2 pakettia mantelimassaa
loraus kermaa
hieman pullista koverrettua sisusta
ehkä vielä ripaus mantelirouhetta
Tai noin 1 dl mansikkahilloa
2 dl vispi- tai kuohukermaa
Sekoita 42 asteiseen (reilusti kädenlämpöinen) maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja pehmeä voi. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Taikina saa olla pehmeää, sen suorastaan pitää olla. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia (kaksinkertaiseksi).
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kevyesti ilmakuplat pois. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele pulliksi. Anna kohota vajaa puolisen tuntia liinalla peitettynä. Voitele pullat kananmunalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10-12 minuuttia.
Leikkaa jäähtyneistä pullista pieni hattu terävällä veitsellä. Täytä hillolla ja kermavaahdolla.
Tai tee mantelitäyte: Koverra alapuolikkaasta pala pullaa pois ja sekoita se mantelimassan ja kermalorauksen kanssa tasaiseksi massaksi. Aseta pieni nokare kermavaahtoa jokaisen pullan "kuoppaan." Jaa manteliseos pullien täytteeksi. Pursota tai lusikoi kermavaahto mantelitäytteen päälle ja nosta hatut paikalleen. Siivilöi päälle vielä hieman tomusokeria. Laita lapsille ruokalaput.
Ups.
Laskiaispullakieli. Olen sanaton. Juttelen tyttäreni kanssa pöytätavoista kunhan sanat palaavat.
Laskiaispullamies was here.
Maan mainio laskiaispullakieli! Heh, itse tein samaisesta pussinkyljestä ihan koko taikinan ja leipaisin siitä 16 pullaa. Aika komeita laskiaispullia, ja mahtui paljon täytettä ;)
VastaaPoistaOho, kuulostaapa muhkeilta pullilta. Nam. Toi puolikas taikina on kyllä aika pieni setti tämmöiselle laskiaispullaperheelle.
PoistaLaskiaispullakieli on kyllä hyvä ja tarpeellinen :D
VastaaPoistaNo on näppärä. Sillä lipaisee tarvittaessa pöydältäkin kermavaahtoa ihan silmänräpäyksessä=:-O
PoistaNam! Juu, oikeassa olet, Ruotsin vaihtoehto on ainoastaan mantelimassa. Taannoin siellä asuessa kyllä yritimme heitä opastaa, että Suomesta sentään saa sekä mantelimassalla, mansikkahillolla, vadelmahillolla että sekä massalla että hillolla. :-)
VastaaPoistaKiitos, jotenkin näin mä olin aavistellut asian olevan näin. Mä olen jotenkin tosi fiksoitunut tuohon mansikkahilloon, täytynee kokeilla vadelmaa välillä. Ja mantelihomma on kanssa hyvää, aika erilaista vaan.
Poista