Inkiväärisima ja pari sanaa munkeista

Selailin juttujani taakse päin, mutta en ilmeisesti ole aikaisemmin postannut simajuttuja. Hassua. Teen nimittäin simaa joka vuosi: joka toinen vuosi perinteisellä ohjeella (fariinisokeripussin kyljestä) ja joka toinen vuosi kokeilen jotain uutta. Tänä vuonna vuorossa oli inkiväärisima, ensi vuoden tai vaikkapa jo tulevan kesän varalle nappasin talteen muutaman muunkin ohjeen. Sitten on eri juttu josko niistä kokeilusta jää mitään kerrottavaa. Inkiväärisima oli kuitenkin hyvää ja raikasta. Inkiväärin ja siman ystävät tykkäävät tästä varmasti. Jos inkivääri ei yleensäkään miellytä, kannattaa ehkä valita joku toinen vaihtoehto.

Satuin katsomaan Puutarhapörriäisen kanssa samaa Kuningaskuluttaja-ohjelmaa, jossa vertailtiin munkkien paistoon käytettäviä rasvoja. Siinä kolme marttaa maisteli sokkona paistamiaan munkkeja ja yksimielisesti heistä kookosrasvassa paistetut munkit olivat parhaita. Siis mitä? Olen tähän asti _aina_ paistanut munkit ja muutkin uppopaistettavat rypsiöljyssä. Uskon kuitenkin silmiäni ja puhetta, joten ei auttanut kuin hankkia pari pakettia kookosrasvaa ja ryhtyä toimeen.

Todellakin: munkeista tuli kuohkeampia ja vähemmän sitkeitä kuin ennen. Vaikka ei ne nyt ennenkään mitenkään kauhean sitkeitä tai muuten toivottomia olleet...  Ja mikä parasta: se järkky keittiössä ja koko talossa leijuva käry oli poissa. Muistan kyllä kuulleeni kookosrasvan kestävän paremmin kuumuutta, mutta en ajatellut eron olevan noin huomattava. Nyt tekisi mieli heti paistaa kauheasti munkkeja lisää, olen niin mielissäni uusista opeista.

Apulaisen mielestä sima oli liian kirpsikkaa (?), mutta munkit olivat kuulemma oikein hyviä.

Inkiväärisima
(Ohje: Makuja)

8 litraa vettä
2 palaa tuoretta inkivääriä
1/2 kg ruokosokeria
1/2 kg sokeria
1 sitruuna
pieni nokare hiivaa
rusinoita

Kiehauta osa vedestä ja siinä kuoritut ja lastuiksi leikatut inkiväärinpalat. Kaada kiehuva vesi sokereiden päälle. Sekoita. Lisää loput vedestä sekä kuumassa vedessä pesty ja huuhdottu sitruuna viipaleina. Sekoita ja jäähdytä 37 asteeseen. Lisää hiiva pieneen simatilkkaan liuotettuna. Sekoita ja käytä lämpimässä yli yön. Poista pinnasta sitruunaviipaleet ja inkiväärinpalat. Pullota sima puhtaisiin pulloihin, joissa on teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullot ja vie viileään muutamaksi päiväksi. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Kommentit

  1. Voi, minä muistan lapsuudesta nuo hopeankimmeltelevät voipakettia muistuttavat kuutiot, joissa oli tummansinistä tekstiä. Kun vielä näkyviin nostettiin ovaalinmuotoinen valurautapata, tiesin että pian herkutellaan. Pitäisiköhän jossain vaiheessa tarjoilla omalle jälkikasvulle vastaavia elämyksiä, ikinä en ole munkkeja paistanut...

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä, luulisin, että jälkikasvu on mielissään. Äitini taisi paistaa munkit ja tippaleivät öljyssä, mutta hyvin nekin tekivät kauppaansa. Ja jäivät mieleen:o)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti