Tippaleivät ja asiaa uppopaistamisesta

Intoilin täällä pari päivää sitten munkkien paistamisesta kookosrasvassa. Jätin rasvan pannulle (paistan munkit valurautaisessa wok-pannussa) odottamaan uutta inspiraatiota ja se tulikin tänään heti töistä tullessa. Ehkä näyttämisen halua voi kutsua inspiraatioksi?! Mieheni nimittäin kysäisi josko osaan tehdä tippaleipiä. Sanoin, että tietenkin osaan. "No miksi et sitten ole koskaan tehnyt?" Jaa-a. Tykkään kauheasti hyvistä munkeista enkä välitä juuri ollenkaan keskinkertaisista tippaleivistä. Joten olen keskittynyt mielestäni olennaiseen eli niihin hyviin munkkeihin. Palaan tuolla alempana hyviin tippaleipiin, mutta ensin vähän uppopaistamisesta.

Minulta aina välillä kysellään vinkkejä aiheesta. Se ei ole ollenkaan vaikeaa, vaarallista tai edes hidasta, mutta muutama asia on syytä pitää mielessä.
  • Kuuman öljyn tai kookosrasvan kanssa täytyy olla varovainen, koska se on todella kuumaa. Kiehuva vesi on vain lämmintä kuumaan öljyyn verrattuna. Hyvä astia on esimerkiksi valurautapata. 
  • Paistoastian pitää aina olla täysin kuiva, koska pienetkin vesipisarat aiheuttavat räiskymistä. 
  • Sopiva paistolämpötila esim. munkeille ja tippaleiville on n. 175-180 astetta. En yleensä käytä lämpömittaria, mutta joku täsmällinen varmasti käyttää. Minä tipautan rasvaan palan vaaleaa leipää (tai vaikka munkkitaikinaa), ja jos nokare alkaa heti huomattavasti kuplia, on öljy riittävän kuumaa. Jos rasva alkaa savuta, se on liian kuumaa ja levy täytyy heti kääntää pienemmälle. 
  • Paistoastian kansi kannattaa varata lähettyville, jos rasva sattuisi syttymään.  
  • Vettä ei missään tapauksessa saa käyttää rasvapalon sammuttamiseen.  
Minulle ei ole toistaiseksi sattunut mitään vahinkoa tai vaaratilannetta uppopaistamisen yhteydessä ja suosittelen kaikkia reippaasti kokeilemaan kunhan nuo yllämainitut ohjeet on mielessä. Tippaleivät ovat aika kiitollisia leivottavia nopeutensa puolesta, myös aineet löytyvät melkein kenen vaan keittiöstä. Iloista vappua kaikille!

    Tippaleivät

    3 munaa
    2 rkl sokeria
    1/2 tl suolaa
    1,5 dl maitoa
    3 1/4 dl vehnäjauhoja
    1 tl vaniljasokeria
    1 tl raastettua sitruunankuorta

    Paistamiseen: 2 pkt kookosrasvaa tai n. 1 l rypsiöjyä

    Sekoita taikinan ainekset kulhossa. Kuumenna kookosrasva tai öljy pienessä padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Rasvaa tarvitaan noin 7 cm:n korkeuteen. Kokeile kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Rasva on riittävän kuumaa (175-180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1-2 minuutissa. Varo ylikuumenemista. Laita taikina pursotinpussiin tai tyhjään, puhtaaseen salaattikastike-/ketsuppipulloon. Hyvä pursotusaukon koko on 1,5 mm. Pursota öljyyn toistensa päälle meneviä taikinanauhoja. Apuna voi käyttää esim. teräskauhaa tai säilykepurkista tehtyä muottia (leikkaa ananaspurkista sekä kansi että pohja pois, irrota paperit, pese ja kuivaa).

    Kun tippaleipä on ruskistunut vaalenruskeaksi, käännä tippaleipä ja ruskista toinenkin puoli. Nosta tippaleipä reikäkauhalla talouspaperin päälle. Anna enimmän rasvan valua pois ja siirrä tarjoiluastiaan. Ripota tippaleipien päälle tomusokeria. Herkuttele siman kanssa.

    Huom. Käytettyä rasvaa tai öljyä ei sitten saa kaataa viemäriin. Sitä voi käyttää paistamiseen pari kolme kertaa, sen jälkeen se kaadetaan esim. kannelliseen muovirasiaan (käytin turkkilaisen jugurtin ämpäriä) ja sitten hävitetään sekajätteen mukana.







    Kommentit