Bearnaisekastike

Jatkoin uraani kastikekokkina komeasti bearnaisekastikkeella. Heh, melkoinen klassikko. Tai pitäisi ehkä sanoa että huh. Se muistuttaa minua lähinnä eräästä huoltoasemaketjusta ja heidän vastenmielisistä kengänpohjapihveistä. Ei sillä että olisin huoltoasemabiffehin aikoihin sekaantunut (olen mielummin nälässä) mutta olen nähnyt muiden sekaantuvan. Nyt tulee kuitenkin tunnustus: tein kolmisen vuotta sitten lehtipihviä ja sekoitin sen kaveriksi pussibearnaisea. Se oli ok, mutta ihan heti ei ole tullut mieleen uusia temppua.

Uuden keittotason innostamana ja mieheni kannustamana kokeilin viime viikonloppuna bearnaisekastiketta from scratch. Siitä tuli aivan täydellistä  bearnaisekastikespesialistin kanssa juuri maistoimme sitä  kunnes koko helasååssi juoksettui sekunnin murto-osassa. Voi murhe. Grilliin menoa odotellut entrecotekin näytti nahistuvan samoin tein. Märisin kohtaloani vähän aikaa kunnes soitin äidille ja äidilläpä oli taas hyvät neuvot tilanteen korjaamiseksi. Sain siis lopulta pihvini (ja parsani) bearnaisekastikkeella. Kastikkeen tekeminen ei oikeasti ole kovin vaikeaa, mutta se tosiaan juoksettuu aika helposti. Onneksi moinen onnettomuus on suhteellisen helposti korjattavissa.

Bearnaisekastike
(Ohje Maku)

4 keltuaista
1 dl vettä
puolikas sipulia hienoksi silputtuna
2 rkl valkoviinietikkaa
5 kokonaista mustapippuria
200 g voita
kuivattua tai tuoretta rakuunaa

Keitä mausteliemi vedestä, etikasta, pippurista ja sipulista. Kuumenna kattilassa vettä, jotta saat vesihauteen. Erottele keltuaiset ja kumoa ne pyöreäpohjaiseen kulhoon, joka mahtuu haudekattilaan. Siivilöi mausteliemi keltuaisten joukkoon ja kypsennä vesihauteessa koko ajan voimakkaasti vatkaten. Älä anna keltuaisten paakkuuntua. Munien kypsyttyä vatkaa joukkoon reilusti voita ja mausta rakuunalla.

Ja jos homma jossain vaiheessa juoksettuu, älä hermostu. Korjaushomma ei ole mutkikas eikä edes hidas rupeama. Ota yksi keltuainen lisää ja puhdas kulho sinne vesihauteeseen. Myös paksupohjainen kattila käy, sen kanssa levy ykköselle tai kakkoselle. Ala lisäämään sitä koiranoksennuksen näköistä lirua pieni kauhallinen kerrallaan keltuaisen sekaan koko ajan reippaasti sekoittaen. Lisää lirua vasta kun entinen on emulgoitunut kunnolla. Sekoita reippaasti koko ajan. Ja sitten kun koko setti on käsitelty, kastike heti pois levyltä.

Maistuisiko? Ai ei.
Kommentit