Vappupaloja

Vappu on kevään, ylioppilaiden ja työn juhla, ja ruokaholistin vappu on ruokajuhla. Vappuaattona meille kokoontui joukko lähimpiä ystäviäni perheineen nyyttäri- ja naamiaiskemuihin. Olen etuoikeutettu, koska ystäväni ovat paitsi hirvittävän mukavia ja sydämellisiä ihmisiä, myös todella näppäriä kokkeja ja leipureita. En ehtinyt kuvata eväitä enkä juuri mitään muutakaan, koska keskityin olennaiseen eli herkutteluun.

Kannoin minäkin korteni kekoon ja "leivoin" alkupaloiksi herkullisia parsa-parmesanpaloja. Leipominen lainausmerkeissä siksi, että kauheasti leipomista ei tuossa valmistaikinan sulattamisessa ollut. Onnistuu siis vähän kiireisemmältäkin/kokemattomammaltakin leipurilta. Bongasin suupalat Kauhaa ja rakkautta -blogista. Nämä sopisi hienosti muihinkin kevään juhliin: varjopuoli on vain se, että valmistaminen edellisenä päivänä ei kannata. Ulkonäkö on jääkaappiyön jälkeen vielä ihan ok (kuten kuvasta näkyy), mutta muuten voitaikinan rapeus kärsii säilytyksestä melkoisesti.

Kuvissa myös sillileipäset. Silli kuuluu vappuuni siinä missä simakin. 



























Parsa-parmesansuupalat (20-25 kpl)

puntti (ohuehkoa) vihreää parsaa
1 paketti valmiita voitaikinalevyjä (5-6 levyä)
1 prk (150-200 g) ranskankermaa
1 muna
1 tl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
pieni pala parmesania
tuoretta timjamia (tai kuivattua)

Ota voitaikinalevyt huoneenlämpöön sulamaan. Pese parsat ja leikkaa varren puumainen osa pois, jos sellainen on päässyt muodostumaan. Keitä parsoja suolavedessä 5 minuuttia ja anna jäähtyä hetki. Leikkaa voitaikinalevyt 4-5 pieneen palaan. Leikkaa parsasta hieman voitaikinalevyä lyhyempiä palasia. 

Sekoita keskenään ranskankerma, muna, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Jos käytät kuivattua timjamia, voit sekoittaa sen nyt jo ranskankerman joukkoon. Painele peukalolla pikkuinen syvennys jokaiselle levylle. Laita jokaiselle voitaikinalevyn palaselle reilu teelusikallinen ranskankermaseosta ja asettele päälle 1 tai 2 parsanpalasta. Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Leikkaa parmesanista terävällä veitsellä ohuita lastuja ja ripottele lastut parsapalasten päälle. Ripsauta päälle vielä hyvää suolaa (ja tuoretta timjamia). Parsapalaset voi tarjota lämpiminä tai täysin viilenneinä

Sillivoileivät

Maalahden limppua tai muuta makeahkoa leipää
(voita)

Täyte:
1 prk ranskankermaa
n. 1 dl silliä pieninä kuutioina (voi olla jotain purkkien pohjia tai kevytsuolattua matjessilliä)
pala omenaa pieninä kuutioina
puolikas pieni punasipuli pieneksi silputtuna

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Voitele leivät ja lusikoi täytettä päälle. Koristele halutessasi tillilä.

Tein oman perheen aamiaiselle todellisia pikaversioita, joten en edes voidellut leipiä. Ihania olivat silti. Sillitäytteen sekaan olisi voinut lisätä myös keitettyä kananmunaa ja/tai juustoraastetta.
(loraus sitruunamehua, pari rouhaisua mustaa pippuria, tilliä)

Kommentit

  1. Täällä sun blogissa on niin ihania reseptejä, että täytyy laittaa muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, ja mukavaa, että löysit tänne. Mukavaa myös, että jätit viestiä. Osasin heti tulla vastavierailulle:o)

      Poista

Lähetä kommentti