Länsirannikon salaatti

Lauantain Ruotsi-fiilistelyiden yhteydessä ei syöty pelkkää kakkua, vaan lounasruuaksi tekaisin länsirannikon salaattia. Sitten ihmettelimme joukolla, että onkos se tosiaan ruotsalaista. No kyllä se taitaa olla. Västkustsallad, you know. Hyvää se on joka tapauksessa, oli se sitten kotoisin mistä hyvänsä. Ruotsalaiset taitavat tehdä siitä aina aika majoneesipitoisen ja sitten he sekoittavat reilun annoksen soosia salaatin joukkoon. Taidanpa minäkin tehdä ensi kerralla niin, semmoisen röran voi sitten lapioida vaikka patongin tai kolmioleipien täytteeksi. Tämmöinen värikäs vadille koottu salaatti oli kuitenkin ihana lounasruoka ja silmänruokakin, kunnes vati äkisti tyhjeni. Kuvaaminen tuli mieleeni kun vati oli jo lähes tyystin tyhjennetty. Turha varmaan mainita, että salaatti oli ihan hyvää?!


Länsirannikon salaatti
(Ohje: Helsingin sanomat)

200-300 g katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä
12 keitettyä sini- tai vihersimpukkaa (käytin pakastettuja)
6-8 tuoretta parsaa
3-4 tuoretta herkkusientä
1/2 ps pakasteherneitä
1-2 mini-romaine-salaattia (tai muuta salaattia)
suolaa, pippuria
tilliä

Kastike:
1/2 dl kermaviiliä
1/2 dl kevytmajoneesia
1/2 dl makeaa chilikastiketta
tilkka viinietikkaa
suolaa, pippuria

Kuori parsat ohuelti, katkaise puumainen varsi pois. Keitä parsojakiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä, muttavielä napakoita. Laita parsat kylmään veteen. Huuhtele herkkusienet, leikkaa tarvittaessa kuivahtaneesta jalasta osapois. Viipaloi herkkusienet, kuori katkaravut ja sulata pakasteherneetlävikössä kuumalla vedellä. Sekoita kastike kermaviilistä, kevytmajoneesista, chilikastikkeesta,viinietikasta ja mausteista. Laita jääkaappiin maustumaan. 

Irrota salaatinlehdet kerästä. Huuhtele ja kuivaa lehdet. Laita ne laakealle vadille, mausta suolalla ja pippurilla. Lado päälle muut ainekset ryhmittäin. Koristele vati tillillä. Tarjoa salaatti kastikkeen ja vaikkapa tuoreen leivän kera.

Minä taas vähän sovelsin. Käytin herkkusieniviipaleet ensin pannulla ja maustoin ripauksella suolaa. Tein myös pikkuisen erilaisen kastikkeen: laitoin siihen sinappia ja tilliä ja jätin chilikastikkeen pois (koska sitä ei yksinkertaisesti ollu). Hyvää oli niinkin.

Kommentit