Vähän isommat synttärikemut

Sunnittelemme kaikkien perhejuhlien jälkeen, että ensi kerralla tilaamme kaiken valmiina: tilan, cateringin, kukat, siivoukset ja marssimme itse paikalle valmiiseen pöytään. Ja sitten uusien juhlien lähestyessä tuo jalo suunnitelma unohtuu ja pistämme pystyyn pikku talkoot. Niinpä myös isäni synttärit järjestettiin eilen heidän kodissaan lähisukulaisten voimin. Äitini, tätini ja kälyni käärivät hihat ja laittoivat toimeksi, ja minäkin käväisin keittiössä pyörimässä jaloissa.

Taivas oli paksussa pilvessä melkein koko päivän, mutta pikkuista sadekuuroa lukuunottamatta selvisimme kuivin jaloin. Sää oli toisin sanoen lähes täydellinen. Kuuma hellepäivä voi ruokien ja vieraiden (ja isäntäväen) kannalta olla aika tukalaa.
 
Vieraita taisi olla reilu 80. Osa vieraista tuli melkoisen matkan takaa, kaukaisimmat vieraat asuvat Arizonassa asti. Menu oli kesäinen ja osin ulkkarivieraista johtuen varsin suomalainen: silliä, graavattua siikaa, lämminsavulohta, kotijuustoa tomaattien kanssa, vihersalaattia, unkarilaisia kurkkuja, hirvenlihapyöryköitä, paahtopaistia + rucola-aiolia sekä savustettua kalkkunaa + pihlajanmarjahyytelöä. Ja karjalanpiirakoita, pitoleipää, mallasleipää ja ruisleipää. Juomina viiniä, kotikaljaa, vettä ja mehua.

Kahvipöydän ehdoton kohokohta oli marenki-mansikkakakku. Marenkipohjien salaisuus oli riisimurot; äitini oli jostain poiminut tämmöisen ohjeen. Olin etukäteen aika skeptinen riisimurojen suhteen, mutta tulos oli kyllä todella hyvä. Muidenkin kuin minun mielestä, menekistä päätellen. Täytteenä oli sitruunatuorejuustosta ja kermavaahdosta tehty sekoitus, runsaasti mansikoita ja höysteenä vielä kinuskikastiketta. Kotitekoiset herrasväenleivät ja pullakranssi tekivät perinteiseen tyyliin myös kauppansa. Eikä ihme.   


Naputtelen jossain vaiheessa pari ohjetta tänne, ainakin tuon kakun ja vaikkapa rucola-aiolin. Viimeksi mainittu sai paljon kehuja ja oli kyllä todella ihanaa paahtopaistin kanssa. Paahtopaisti ja savukalkkuna tuli valmiina eli ihan kaikkea ei värkätty from scratch.

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. No kiitos:o) Oli kyllä mukavat ja kesäiset juhlat!

      Poista
  2. Onpas herkullisen näköistä ja menu kuulosti ihanan kesäiseltä. Kiinnostuin kovasti tuosta riisimuromarengista, viitsisitkö laittaa ohjeen siihen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kiitos kommentista. Ihanan riisimuromarengin ohje tulee toivottavasti viikonloppuna. Jos on kiirus, niin kurkkaa täältä: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/73242-mansikka-marenkitorttu

      Täyte tosin oli meillä eri, mutta tuo pohja on suurin piirtein sama. Ja todella kiva!

      Poista

Lähetä kommentti