Mansikkapavlova

Nimipäivilläni on aina syöty mansikkakakkua, ainakin siis jos kakkua on ollut. Mieleisin mansikkakakku minulle on ehdottomasti joku marenkijuttu. Unohdin riisimurot eilen kauppaan, joten en voinut toistaa lauantaina tehtyä herkkua (jotta tyttäreni muuten nimitti räiskäkakuksi...). Niinpä "joudun" tekemään riisimuro-marenkikakkua toiste ja "tyydyin" tänään pavlovaan. 

Lueskelin muutamia ohjeita eilen pohjaa tehdessäni ja ihmettelin suuresti sitä, että aika monessa ohjeessa pohja neuvottiin paistamaan kuivaksi. Mikä se semmoinen pavlova on...?? Oikaiskaa, jos olen väärässä, mutta minusta pavlovan pointti on rapea kuori ja vaahtokarkkimaisen pehmeä sisus. Sellainen kokonaan kuiva marenkipohja on kyllä hyvää sekin, mutta se on sitten toinen juttu.

Tämän pavlovan täytteeksi kippasin kermavaahdon ja Valion uuden mansikalla maustetun rahkan seosta. Ja tietysti paljon paljon mansikoita. Ensi kerralla taidan valita kestosuosikkini eli sitruunarahkan, vaikka mansikkarahkatäytekin oli oikein herkullista. Onnea vielä kaikille kaimoilleni ja tietysti kaikille muillekin tänään nimipäiväänsä viettäville!

Mansikka-pavlova

Pohja:
4 valkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa (tai sitruunamehua)
2 tl maissitärkkelystä

Täyte:
2 dl vispikermaa
1 prk Valio maustettua rahkaa mansikka (tai sitruuna)
vaniljasokeria
sokeria

1-2 l mansikoita

Kuumenna uuni 120 asteeseen. Voitele leivinpaperille voilla ympyrä (Ø 25 cm). Aseta paperi uunipellille. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (keltuaista ei saa olla mukana). Lisää sokeri pienissä erissä, vatkaa koko ajan. Kun seos on kiiltävää, lisää vaniljasokeri ja viinietikka. Sihtaa joukkoon maissitärkkelys. Sekoita. Lusikoi tai pursota marenkivaahto leivinpaperille voidellun alueen päälle. Tee reunoista korkeammat kuin keskiosasta. Paista uunin keskitasolla noin 60 min tai kunnes marenki on päältä rapeaa ja sisältä pehmeän vaahtomaista. Anna jäähtyä. Siirrä kakkuvadille. 
 
Perkaa ja viipaloi mansikat. Jätä muutama komea mansikka kokonaiseksi ja perkaamatta. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka ja sokerit kermavaahdon joukkoon. Kumoa kermatäyte marenkipohjalle. Asettele kermatäytteen päälle runsaasti mansikoita. Koristele vaikka muutamalla hienolla kokonaisella mansikalla.

Kommentit