Vähän parempi hampurilainen

Lomalomalomalomaloma. Loma. Ja heinäkuun neljäs. Kaksi hyvää syytä tehdä tavallistakin parempia hampurilaisia. Sämpylän väliin viipaloitiin vähän pihvikarjan ulkofilettä, muuten kuviot oli aika samat kuin burgereissani yleensä: tomaattia, salaattia, marinoitua sipulia, savujuustoa, suolakurkkua ja kastiketta (majoneesia, ketsuppia, sinappia ja valkosipulia). 

Sämpylät tein itse, tosin pyörittelin kyllä ensin kaupassa käsissäni valmiita hampurilaissämpylöitä. Ne säilyvät syyskuun loppuun asti, joten niitä lienee saatavilla vielä myöhemminkin kesällä. Jos vaikka ei huvittaisi leipoa. Nyt kuitenkin huvitti, koska kanssani leipoi kaksivuotias pikkusisko ensimmäistä kertaa ikinä. Hän syö nykyään vehnää, joten leipominen on jo ihan oikeaa leipomista. Riisijauhojen sekoittaminen veteen muistutti lähinnä hiekkakakkujen tekemistä. Lopputuloskin oli suurin piirtein yhtä herkullinen.
 

Filehampurilainen (neljälle)

800 g naudan ulkofilettä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
juustoa
tomaattia
salaattia
marinoitua punasipulia
suolakurkkuja
majoneesikastiketta (majoneesia, ketsuppia, sinappia ja valkosipulia sekaisin)
sämpylöitä

Viipaloi tomaatit ja marinoi punasipuli (vaikka näin). Huuhtele ja revi salaatti isoiksi paloiksi. Nosta liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Sivele lihanpinta ohuelti öljyllä. Kuumenna parila (tai grilli) kuumaksi ja kypsennä lihapalaa noin 4 minuuttia kummaltakin puolen. Työnnä fileen paksuimpaan kohtaa lihamittari. Vähennä lämpöä ja anna fileen kypsyä, kunnes sisälämpötila näyttää 56 astetta. Nosta filee folioarkin päälle, mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla ja kääri folioon vetäytymään 10-15 minuutiksi. Tunnustan: en käyttänyt lämpömittaria, vaikka se on kyllä ihan hyvä kapistus. Muutamien pihvikokeiluiden jälkeen oppii kyllä ihan kohtuullisen näppituntuman. Paahda sämpylöitä grillissa tai uunissa ja anna jokaisen ruokailijan koota itse hampurilaisensa. 

Haluatko tehdä sämpylät itse? Täältä löytyy ohje. Puolikkaasta annoksesta tulee kuusi reilua sämpylää. Taikina kannattaa jättää pehmeäksi ja kohottaa huolella.

Kommentit

Lähetä kommentti