Linzin torttu

Tuumailin vadelmahilloasioita niin kovasti, että jouduin tuumasta toimeen ihan melkeinpä hetimiten. En selvinnyt ensi viikonloppuun asti. Selailin prinsessa-asioissa keväistä Kotivinkkiä (09/2013) ja siellä silmään pisti vadelmainen torttu. Se palautti mieleeni koko joukon Keski-Euroopan ja erityisesti saksankielisen alueen herkkuja. Mmmm. 

Linzin torttu on ikivanha (Wikipedian mukaan maailman vanhin) itävaltalainen kakku tai torttu, jota edelleen tehdään Itävallan lisäksi Sveitsissä ja Saksassa jouluna ja muina juhlapyhinä. Minuun tämmöinen mantelinen ja aavistuksen mausteinen marjahomma upposi hienosti ihan tavallisena viikonloppuna, vaikka kyllähän tässä hitunen pimenevien iltojen makua on. Torttu on todella makeata, mutta pikkuinen viipale hyvän kahvin kanssa oli kerrassaan ihanaa.










Linzin torttu

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
150 g mantelijauhetta
0,5 dl korppujauhoja
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
4 dl vadelmahilloa (+ 2 tl perunajauhoa)
tomusokeria

Vatkaa pehmä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos muna-sokeri-voivaahtoon. Painele 3/4 taikinasta voidellun irtopohjavuoan (suosittelen 24-26 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle hillo. Sekoitin hilloon varmuuden vuoksi pari teelusikallista perunajauhoa. Kauli loppu taikina jauhojen (sekoitin noin 0,5 dl lisää jauhoja lopputaikinaan) avulla levyksi ja leikkaa siitä suikaleita. Tee suikaleista ristikko tortun päälle. Paista 175-asteisen uunin alatasolla tunnin ajan. Anna jäähtyä. Siivilöi pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Kommentit

Lähetä kommentti