Luumukakku

Mummolan omenasato jäi tänä vuonna niukaksi, mutta luumusato se vasta ankea olikin. Ei luumun luumua. Tai sitten jakeluketju tänne pääkaupunkiseudulle ei ole toiminut kunnolla. Olen siis ollut ostoluumujen varassa, mutta hyviä nekin ovat. Jos jollakulla nyt on kovasti luumuja, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla niitä erilaisiin leivonnaisiin esim. omenan tai raparperin tilalle. Ja googlehan tietää koko joukon valmiiksi mietittyjä luumuohjeita. 

Tämä ohje on Kotilieden verkkosivulta ja vaihteeksi noudatin sitä oikein kiltisti, tuota vähän höperöä vuokaa myöten. Fiiniysastetta tulee lisää, jos kakun tekee irtopohjavuokaan ja laittaa nätisti vadille tarjolle. Lusikallinen löysähköä, vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa on minusta paras lisuke, vaikka alkuperäisessä ohjeessa puhuttiinkin vaniljajäätelöstä tai -kastikkeesta. Ai että kokeilinko kaikkia vaihtoehtoja? Nooh, pikkuisen vaan maistelin;o) Minulle kun jäi ihan reilu annos. Miehelläni on nimittäin muutama hassu fiksaatio, joista yksi on, että luumut eivät maistu. Aprikoosit, nektariinit ja persikat kyllä maistuvat, mutta ei luumut. Tosi hämärää, mutta en valita. Aika harmiton fiksaatio.



Luumukakku

0,5 dl vettä
150 g mantelimassaa
150 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
noin 6 luumua
1 dl sokeria

Voita ja korppujauhoja vuoan jauhottamiseen

Kiehauta vesi ja murenna mantelimassa kuumaan veteen. Hiero pehmeäksi massaksi. Anna jäähtyä. Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon jäähtynyt mantelimassa. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti sekoittaen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, ja kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan. Huuhdo ja halkaise luumut. Poista kivet. Pistele hedelmät kakkutaikinaan ja ripota sokeria päälle (juu, tuntuu kummalliselta, anna mennä vaan koko desilitra). Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai viileänä vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon (tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen) kanssa.

Kommentit

  1. Luumukakkuohjettasi pitää kokeilla viimeistään ensi vuonna. Tämän kesän luumut on nyt syöty. Olen tehnyt luumupiirakoita, mutta aina ne ovat vähän kirpeitä. Luumu on siitä jännä, kun se muuttuu paistettaessa tai keitettäessä kirpeän makuiseksi. Vaikka tuoreena ne ovat makeita syödä. Desilitra sokeria kyllä tarvitaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, todellakin, olet oikeassa. Luumu muuttuu uunissa melkoisen kirpeäksi (tosin minä olen kaiken kirpeän perään). Toi sokeri teki kakulle kivan ja makean kuoren ja koko setti oli ihanaa pehmoisen kermavaahdon kanssa. Kiva, että jätit kommenttia!

      Poista

Lähetä kommentti