Pretzelit

Häärin entisen työnantajani puolesta säännöllisen epäsäännöllisesti Etelä-Saksassa. Nähtävyyksiä tai oktoberfestiä ei koskaan ehditty tutkia, mutta eväät (ja toki monet muutkin asiat) olivat aina enemmän kuin kohdallaan. Pretzeleitä oli tarjolla aina. Aina. 

Suomessa Stocka ja Lidl taitavat myydä kunnollisia rinkeleitä, mutta kyllä näiden tekeminen onnistuu ihan kotonakin. Ja vaikka se jännä pretzelimäinen maku oli hyvin mieto, olen oikein tyytyväinen lopputulokseen. Ehkä hieman epäsaksalaiseen tyyliin syön näitä mieluiten saunan jälkeen. Saattaa johtua siitä, että en juuri muuten juo olutta.

Ohje on jälleen kerran pastanjauhajilta, luotettavaa väkeä. Vähän kuin saksalaiset:o) Pretzelit eivät synny ihan käden käänteessä eli ei kannata suunnitella näitä yllätysvieraille. Suurin osa ajasta kuluu kuitenkin juuren seisottamiseen tai taikinan kohottamiseen eli kovin työläitä nämä ei ole.

Pretzelit

Taikina:
1 kg vehnäjauhoja (käytin kyllä pikkusen vähemmän, ehkä 900 g)
260 ml haaleaa vettä
260 ml haaleaa maitoa
80 g voita
1 rkl ruskeaa sokeria tai mallasuutetta
2 tl kuivahiivaa (tai 42 g tuoretta)
vajaa 2 rkl (karkeaa) suolaa

Keitinveteen
1 l vettä
vajaa 1 dl ruokasoodaa

Päälle
karkeaa suolaa

Laita kulhoon 100  jauhoa, kuivahiiva ja vesi. Sekoita, peitä kelmulla ja jätä lämpimään paikkaan vähintään viideksi tunniksi. Lisää sitten kulhoon loput jauhoista, suola, maito, sokeri ja pehmeä voi. Sekoita ja vaivaa taikinaa, kunnes se on jämäkkää ja tasaista (reilu kymmenen minuuttia). Taikinasta saa tulla jähmeää mutta sen pitää olla kunnolla vaivattua. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. 

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pois, jaa se noin 15-18 osaan ja muotoile rinkilöiksi. Anna kohota huoneenlämmössä vielä puolisen tuntia, ilman peitettä. 

Keitä rinkelit yksitellen soodavedessä ennen paistamista. Eli tipauta rinkeli varovasti kiehuvaan veteen, anna kiehua noin 10 sekuntia. Asettele keitetyt rinkelit uuninpellille leivinpaperin päälle, viillä paksuimpaan kohtaan terävällä veitsellä noin sentin syvyinen viilto ja ripottele päälle karkeaa suolaa. Paista 200 asteessa kunnes rinkelit saavat kunnolla väriä (noin 15 minuuttia). Herkuttele voin (ja vaikka sen oluen) kanssa.

Kommentit