Silakkalaatikko

Meidän lihaton lokakuu ei ole missään tapauksessa ollut täysin lihaton, mutta naudanlihan käyttöä on vähennetty oleellisesti. Tai sitä ei ole tainnut olla tarjolla lokakuussa ollenkaan. Parasta antia ja meidän kohdalla koko homman juju on ollut tehdä enemmän kalaruokia ja kokeilla jotain uusia kasvisruokia. Pari päivää sitten tekemäni porkkana-cashewpihvit olivat kuitenkin niin ... öhöm ... kummallinen viritys, että pärjään vähän aikaa ilman mitään vastaavia "elämyksiä."

Silakkalaatikko pitkästä pitkästä aikaa oli sen sijaan ihan mukava elämys. Ei mitään sellaista mitä ilman ei voisi elää, mutta kivaa vaihtelua ainaiselle lohikiusaukselle. Kovin lihatonta tekemäni silakkalaatikko ei ollut, sillä levittelin silakoiden sekaan ja vuoan päälle paketillisen possun kylkiviipaleita.

Ohjeita katselin vähän sieltä ja täältä, muun muassa Martoilta ja Valiolta. Viimeksi mainittu näytti käyttävän sulatejuustoa munamaidon joukossa, olisi varmaan aika herkullista niinkin.Silakkalaatikko

noin ½ kg silakoita (tai 300 g silakkafileitä)
vajaa 1 l kuorittuja, viipaloituja perunoita
1-2 sipulia
150 - 200 g siansivua viipaleina
1 ½ tl suolaa
½ tl maustepippuria (tai valkopippuria)
tilliä hienonnettuna

munamaito:
2 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
2 munaa
½ tl suolaa

Perkaa ja huuhdo silakat. Poista niistä pää, selkäruoto, pyrstö ja selkäevä. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa noin puolet siansivusta pieniksi kuutioiksi. Lado voideltuun vuokaan kerroksittain ohuita perunaviipaleita, silakkafileitä, sipulia, siansivua paloina ja ripottele väliin mausteita. Pane päällimmäiseksi perunaviipaleita ja pinnalle loput sianlihaviipaleet. Sekoita munamaidon aineet keskenään ja kaada vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin 2 tuntia, pienennä lämpöä kypsymisen loppuvaiheessa. Tarjoa etikkapunajuurien ja tuoreen salaatin kera.

Kommentit