Bagelit

Kukahan mahtoi keksiä keittää rinkelin vedessä ennen sen paistamista? Todella nerokasta. Keittäminen tuo rinkelille kivan sitkeän pinnan ja jotenkin se myös tuo leipomukseen makua. Vanhan sanonnankin mukaan joka keitetyn paistaa se makean maistaa. Todellakin.

Erilaisia rinkeleitä on tehty pitkin ja poikin Eurooppaa ilmeisesti jo myöhäisellä keskiajalla. Juutalaiset maahanmuuttajat veivät rinkelinsä mukanaan Amerikkaan, jossa bagel on todella suosittu aamiais- tai lounasleipä yhä edelleen. Erilaisia makuja löytyy kymmeniä ellei satoja. 

Suomessakin on tehty vesirinkeleitä jo iät ja ajat. Suomalainen rinkeli on usein amerikan serkkuaan hieman solakampi ja pienempi, mutta muuten ohjeet muistuttavat melkoisesti toisiaan.

Rinkelin täyttämisen kanssa voi ja kannattaa olla luova: ruokaisassa rinkelissä on täytteenä kalaa tai lihaa, aamupalarinkelin paahtaisin ja väliin haluaisin juustoa ja hilloa.Bagelit

7 dl vettä
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
17-18 dl vehnäjauhoja (olen lisännyt jauhomäärää jälkikäteen, taikinan pitää olla tiivistä ja napakkaa)

Pinnalle:
unikon tai sesamin siemeniä

Lisäksi:
Keittämiseen 3 l vettä, 1 rkl suolaa ja 3 rkl siirappia

Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöinen vesi (42 °C), sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja sekoita nesteen joukkoon. Lisää jauhoja vähitellen, sekoita ja alusta sitten kädellä, kunnes saat tiiviin ja kimmoisan taikinan. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Taikina saa olla, sen suorastaan pitää olla, aika napakkaa ja tiivistä. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa tanko 16-20 palaksi. Pyöritä palat pyöreiksi pulliksi ja kohota liinan alla noin 15 minuuttia. Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi. Lisää siirappi veteen. Paina pullan keskelle reikä peukaloilla ja venytä rinkeliksi. Pudota 3–4 rinkeliä kerrallaan veteen ja keitä pari minuuttia. Nosta rinkelit reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle, ripottele päälle siemeniä ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes bagelit ovat kauniin ruskeita.

Kommentit

  1. Oi, rinkelit ovat ihania! En olekaan tehnyt niitä aikaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat. Pitäisi minunkin tehdä useammin. Ja ne pretzelit. Mmmm.

      Poista

Lähetä kommentti