Clam Chowder

Olin ajatellut yhdeksi tämän viikonlopun ruuista kurpitsakeittoa, mutta kaivertamani kurpitsa oli jotenkin ilmeisesti laihanpuoleinen. Tai sitten minä en vaan osannut. Lyhdystä tuli sentään ihan hieno, onneksi, muuten olisi harmittanut vielä enemmän. 

Keiton osalta otin käyttöön suunnitelman b eli clam chowderin, kermaisen simpukkakeiton. Nyt ei harmita enää yhtään. Keitosta tuli todella hyvää: täyteläistä ja ruokaisaa ja vähän erilaista kuin ne keitot, joita yleensä keittelen. Oliko tämä sitten kovin oikeaoppista New England -mallia? Tuskin, mutta edes jotain sinne päin. Manhattan-malliakaan tämä ei ollut, koska en käyttänyt tässä tomaattia. Tomaattinen ja valkosipulinen simpukkakeitto olisi muuten varmasti todella ihanaa.

Joka tapauksessa keitto oli oikein makoisa kokemus, tätä tehdään meillä varmuudella toistekin. Sopii hyvin koko perheen arkiruuaksi mutta hyvin myös tarjottavaksi vaikka lounasvieraille. 

Tiedoksi kaikille, jotka vierastavat varsiselleriä: se on sopivissa määrin käytettynä oikein hyvää! Perunat olisi ehkä pitänyt paloitella pienemmäksi. Jotenkin vaan tykkään monissa ruuissa aika reiluista paloista ja yritin sitä tähänkin.



Clam chowder eli kermainen simpukkakeitto, 4 annosta
(ohje Maku)

4 perunaa
2 lehtisellerin vartta
1 sipuli
100 g pekonia
2 rkl vehnäjauhoja
6-7 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 laakerinlehteä
1 tl tuoretta timjamia
1 prk savustettuja simpukoita vedessä (200/370g, esim. Stockalta)
TAI
2 prk (120 g/200g) simpukoita
2 dl kuohukermaa
5 tippaa tabascoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Huuhdo ja viipaloi sellerit. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi pekoni. Kuumenna pekonia kattilan pohjalla ja paahda se rapeaksi. Lisää sipulit, sellerit ja tarvittaessa tilkka öljyä. Kuullota kasvikset, ripottele päälle jauhot ja sekoita. Lisää vesi, kanaliemikuutio, perunat, laakerinlehdet ja timjami. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 12-15 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä ja osaltaan suurustavat keittoa. Valuta simpukat ja puolita ne (säästä osa kokonaisiksi pinnalle). Lisää ne kerman kanssa keittoon. Viimeistele simpukoilla ja halutessasi tuoreella timjamilla.

Kommentit

  1. Näyttääpä keitto herkulliselta! Simpukat ovat niin hyviä :)

    VastaaPoista
  2. Simpukat ovat todella ihania, pitäisikin käyttää niitä enemmän.

    VastaaPoista
  3. Pirkalla on tosi hyvä savusimpukka, tosin se on öljyssä.

    http://www.pirkka.fi/tuotteet/62428-pirkka-savustettuja-simpukoita-oljyssa-190100-g

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä, täytyykin kurkata. Nytkin oli pirkkaa, tosin niistä tavallisia. Tossa lähikaupassa ei ole noita savustettuja. Täytyy muistaa ostaa tuonne kaappiin kunhan menen johonkin isompaan pirkkakauppaan.

      Poista

Lähetä kommentti