Ham Mac'n Cheese

Amerikkalaisten makaronilaatikko eli mac'n cheese on sielläpäin kaikkien lapsiperheiden suosikkiruokaa. Meikäläisestä kestosuosikista se eroaa sillä, että siinä on paljon juustoa ja sitä harvoin tehdään from scratch. Mistään kovin monimutkaisesta ruuasta ei kuitenkaan ole kysymys. Päinvastoin. Eli juustoinen soosi ja keitetyt makaronit sekoitetaan toiseensa ja tuupataan hetkeksi uuniin. That's it.

Mac'n cheese sopii hyvin syksyyn ja talveen. Tähän voisi upottaa myös joulukinkun ja juustotarjottimen tähteet, sitten kun moiset ovat ajankohtaisia. Ei yhtään haittaa, että hävikkiviikko meni jo. Suosittelen voimakkaiden juustojen käyttämistä ja ihan reiluja rouhaisuja pippurimyllystä. Hommasta tulee muuten vähän turhan ympäripyöreää. Ohje on taas siitä samaisesta Maku-lehdestä, jonka olen selannut ja kokannut jo aivan hiirenkorville. Löytyy tietysti myös heidän verkkosivuilta.

Tuli tuosta kinkusta mieleen, että jouluun on enää kuukausi. Pitäisi vissiin alkaa miettiä jo jouluasioitakin?!



Ham Mac'n Cheese

5 dl makaronia
1 iso sipuli
200 g saunapalvikinkkua
50 g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
6 dl kevytmaitoa
150 g cheddar- tai muuta juustoa raastettuna
1/2 dl tuoretta oreganoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pinnalle:
50 g parmesanjuustoa raastettuna
50 g cheddarjuustoa raastettuna

Keitä makaronit napakan kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Sulata voi paistokasarissa ja kuullota sipuli voissa. Sekoita joukkoon jauhot. Kiehauta. Sekoita joukkoon maito ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä sekoittaen pari minuuttia. Lisää kastikkeeseen kinkkukuutiot, juustoraaste ja mausteet. Kuumenna, kunnes juusto sulaa. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraasteet. Paista makaronigratiinia 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Viimeistele kinkku-makaronigratiini ennen tarjoilua oreganolla. Tai lehtipersiljalla, jos olet vahingossa laittanut kaiken oreganon jo ruokaan.

*Mac & Cheese: Jätä ruoasta kinkku, sipuli ja oregano pois, ja valmista muuten ohjeen mukaan.

Kommentit