Sloppy Joe

Burgereiden grillaaminen ja syönti ajoittuu meillä pääasiassa kesäkaudelle, mutta tämä mausteinen ja täyteläinen burgerin pikkuserkku sopi kuin nenä päähän tähän marraskuun pimeään ja sateiseen iltaan. Ihmettelen, että sloppy joe ei ole sen tunnetumpi täällä, tai en ainakaan ole juuri törmännyt siihen lehdissä, blogeissa tai ravintoloissa. Voi tietysti johtua siitä, että syöminen on aavistuksen sottaista. Eli mitään kauhean fiiniä juhlaruokaa tämmöinen ei ole. Mutta ah niin hyvää.


Soosin ohjeesta on varmaan niin monta versiota kuin on tekijöitä. Runsas tomaatin ja ketsupin käyttö sekä koko joukko kasviksia (sipulia, valkosipulia, chiliä, varsiselleriä, vihreää paprikaa) taitaa kuitenkin ainakin jossain määrin olla tyypillistä. Jamie Oliver lisää kastikkeeseen ruskeaa sokeria, ja minä tietysti sitten myös. Muuten kopioin pastanjauhajien ohjetta. Luotettavaa väkeä ovat, tästä tuli aivan ihanaa.

Kastiketta syntyy tällä ohjeelle tosi reilusti. Loput voi käyttää vaikka uuteen kierrokseen tai shepherd's piehen eli paimenen piiraasen hävikkiviikon teeman mukaisesti. Tai, sloppy joen kastike syntyy kätevästi tähteeksi jääneestä pastakastikkeesta tai muusta jauhelikastikkeesta. Kasviksia voi vähän lisätä ja pyöräyttää pannulla ennen kastikkeeseen lisäämistä. 













Sloppy Joe

2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia, hienonnettuna
4 sellerinvartta, kuutioituna
1 chilipalko, viipaloituna
1 vihreä paprika, viipaloituna
6 valkosipulinkynttä, murskattuna
vajaa kilo jauhelihaa
suolaa, pippuria
2,4 dl tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyrettä
1,2 dl ketsuppia
1 tl Tabascoa
2 tl Worcestershire-kastiketta
(1 rkl tummaa sokeria)

6 paahdettua (hampurilais)sämpylää

Kuumenna öljy suurella paistinpannulla. Lisää pannulle hienonnettu sipuli, selleri, chili ja vihreä paprika. Kääntele keskilämmöllä niin pitkään, että kasvikset pehmenevät. Lisää valkosipuli ja kääntele vielä 3-4 minuutin ajan. Lisää lämpöä ja lisää jauheliha pannulle. Anna sen ruskistua samalla hämmennellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Vähennä lämpöä ja lisää pannulle tomaattimurska, -pyre, ketsuppi, Tabasco, sokeri sekä Worcestershire. Keitä välillä sekoitellen niin pitkään, että enimmät nesteet ovat haihtuneet (mielellään vähintään puolisen tuntia). Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa sämpylän välissä.

Lisukkeeksi sopii hyvin esim. coleslaw ja tomaatti-sipulisalaatti. Ja juomaksi lasi kylmää olutta.

Kirjaanpa tähän nyt vaihteeksi myös hampurilassämpylöiden ohjeen. Parhaat sämpylät tulevat  pehmeästä mutta hyvin vaivatusta taikinasta. Jauhoja voi vähän varioida, käytin nyt 3 dl spelttijauhoja ja loput tavallisia vehnäjauhoja.

Hampurilaissämpylät

5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 rkl öljyä
n. 12-14 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: maitoa
Pinnalle: sesaminsiemeniä

Lämmitä vesi n. 42 asteiseksi. Lisää suola, sokeri, öljy ja jauhoihin sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa taikinaa huolella kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota kaikessa rauhassa vaikka muutaman tunninkin. Pehmeästä, hyvin kohonneesta taikinasta tulee kuohkeimmat sämpylät. Leivo kohonnut taikina sämpylöiksi. Taputtele pullia vähän matalammiksi ja anna jälleen kohota. Paista 225 asteisessa uunissa n. 12 minuuttia.

Kommentit