Luukku 10: Metsäsienisalaatti

No nyt kun olen avautunut ruotsalaisten jouluruuasta, on ehkä syytä valottaa vähän sitä mitä meillä syödään jouluaaton aterialla. Muuta kuin niitä lihapullia. 

Noudattelemme varsin perinteistä linjaa. Ensin nautimme erilaisia kaloja: graavattua siikaa ja lohta, mätiä tykötarvikkeineen ja paria erilaista silliä. Kalojen kanssa syödään keitettyjä perunoita, kotijuustoa, rosollia ja sienisalaattia. Lisäksi tarjolla on karjalanpiirakoita, pitoleipää ja ruisleipää.

Pääruokana meillä on ihan tavallinen harmaasuolattu kinkku ja sen kanssa tarjolla on imellettyä perunalaatikkoa, lanttulaatikkoa ja joulusinappia. Jälkiruoka vähän vaihtelee. Lapsuudessani se oli aina luumukermahyytelö, mutta viime vuosina olen joutunut joustamaan. Välillä jälkkärinä on karpalo- tai puolukkakiisseliä tai sitä ruåtsalaisten herkkua eli maltan riisiä. Teemme luultavasti tänä vuonna jouluruokia yhdessä kälyni ja äitini kanssa, ja luulen, että tarjoudun tekemään ainakin jälkiruokaa. Voisin tehdä useampaa sorttia mutta ihan pikkuisia annoksia.

Olemme joskus yrittäneet tupata joulupöytään myös vihreää salaattia, mutta se sai aina nahistua koskemattomana kulhossaan. Joku vahingossa vieläkin keittää kinkun kaveriksi herneitä, vaikka niitäkään ei taida kukaan syödä. Eli näin meillä, noin suurin piirtein. Emme ole mitään iltakahvittelijoita, joten joululeivonnaiset syödään muulloin. Ehkä vähän maistan vihreitä kuulia kunhan ruoka on vähän asettunut.

Sitten itse asiaan eli siihen sienisalaattiin. Teen sienisalaatin aina suolasienistä, mieluiten itse kerätyistä ja itse suolatuista. Onneksi hyviä suolasieniä saa kaupastakin, jos nyt olisi käynyt niin, että kaikki eivät olisi sinne sienimetsään syksyllä ehtineet. 

Muuten ohje on todella yksinkertainen, mutta kannattaa muistaa tuo sienten liotus yön yli. Liian suolainen sienisalaatti on takuulla syömäkelvotonta.

Sienisalaatti

n. 3-4 dl suolasieniä
1-2 sipulia
2 dl kuohukermaa, smetanaa tai ranskankermaa
ripaus valkopippuria
ripaus sokeria
tarvittaessa ripaus suolaa

Jos sienesi ovat kovin suolaisia, liota niitä muutama tunti tai yön yli kylmässä vedessä. Hienonna sienet ja sipuli silpuksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, jos käytät kuohukermaa. Sekoita kaikki ainekset. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kommentit