Luukku 12: Piparkakkukuulat

Varmaan joku muukin kuin minä miettii joulutervehdyksiä naapureille, päiväkodin väelle tai ystäville. Olen yrittänyt linjata joulutervehdyksiä mahdollisimman usein niin, että ne ovat syötäviä, juotavia tai kuihtuvia (ja mielellään siis kompostoituvia). Ja sitten tietty joillekin lipsuu jotain kivaa ja nättiä omatekoista. Sorisori, ei tarvitse säästää eikä ainakaan pitää missään näkyvillä.

Nämä pallerot ovat todella hyviä ja helppotekoisia, onnistuu hyvin yhdessä lasten kanssa. Ja mikä parasta, ne ovat todella hyviä myös täysin maidottomana ja munattomana. Ainoa miinuspuoli on se, että tähän hommaan tarvitaan jonkinlainen tehosekoitin tai monitoimikone. Marsipaania arastelevien kannattaa ohittaa arastelu ja ainakin maistaa. Nämä eivät olleet mitenkään liian mantelisia vaan jotenkin vaan tosi herkullisia.

Sen verran alkoi taas aika ja huvitus loppumetreillä hävitä, että pyörittelin vain osan kuulista suklaassa ja piparimuruissa. Suklaan kanssa sotkeminen oli ärsyttävää, koska sula suklaa valui iloisesti sinne piparimurujen sekaan. Hyviä tuli ilman suklaatakin, jopa pikkuisen parempia. 

Piparkakkukuulat
(Ohje Maku 7/2013)
n. 35 kpl

150 g piparkakkuja (valitse maidoton ja munaton, jos haluat allergisille sopivia)
150 g mantelimassaa
100 g voita (tai maidotonta margariinia)
1 dl (noin 40 g) mantelijauhetta

Pinnalle:
100 g piparkakkuja
200 g tummaa suklaata  (tarkista tarvittaessa maidottomuus)

Jauha piparkakut, mantelimassa, kylmä margariini ja mantelijauhe tasaiseksi massaksi. Pyörittele taikina pieniksi palloiksi ja nosta hetkeksi jääkaappiin. Jauha pinnalle tarvittavat piparkakut hienoksi. Kaada murut lautaselle. Sulata suklaa varovasti mikroaaltouunissa. Kieritä palloset kahden haarukan avulla suklaassa ja sen jälkeen piparijauheessa. Nosta kuulat lautasella kylmään. Anna jähmettyä vähintään tunti. Säilytä kuulat jääkaapissa tiiviissä rasiassa.
Kommentit