Luukku 14: Savusilakkamousse

Muistelen lämmöllä häidemme ruokia ja tietty häitä muutenkin, mutta erityisen hyvin mieleen jäi ihana savusilakkamousse. Oma viritykseni ei ole ehkä ihan yhtä hulppeaa, mutta tosi hyvää on tämäkin. 

Mousse on näppärä pikkuruoka joulupöytään tai vaikka joululahjavalvojaisiin. Se on helppo ja nopea tehdä, mutta vaatii tehokasta leikkuuterällä varustettua monitoimi- tms. konetta. Ainoa hidas työvaihe on silakoiden perkaaminen, mutta jokaikistä ruotoa ei ollenkaan tarvitse selvitellä esille. 

Ohje on hesarin ruokasivuilta, joka taitaa muuten olla yksi suosikkilähteistäni.Savusilakkamousse

300 g savusilakkaa puhdistettuna (600 g kokonaisia)
1/2–1 sitruunan mehu
suolaa ja valkopippuria
3 rkl ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
(1 liivate)

Ota savusilakoista nahka ja ruodot pois. Laita kalat jääkaappiin jäähtymään noin tunniksi. Kaikkien muidenkin moussen ainesten pitää olla kylmiä. Laita kylmät kalapalat monitoimikoneeseen ja aja hienoksi. Lisää sitruunamehu, mausteet ja kylmä ranskankerma. Pyöräytä vielä hetki, kunnes seos on tasaista. Laita massa kulhoon ja jääkaappiin odottamaan.

Jos haluat käyttää liivatetta (esim. kestäviä pursotuksia ajatellen), liota yksi liivate lehti runsaassa vedessä, sulata se sitruunamehuun ja lisää mehun kanssa massaan.

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja nostele kala-ranskankermaseokseen. Anna moussen tekeytyä pari tuntia kylmässä. Pane tarjolle kulhoon. Tarjoile paahdetun mallasleivän tai ruislastujen kera.

Kommentit