Luukku 16: Lohipastrami

Joulukuu alkaa oikeasti olla jo aika pitkällä ja nyt on korkea aika miettiä ensi viikon eväitä. Jos joku miettii graavatulle lohelle vaihtoehtoa, niin tässä tulee nyt oikein hyvä kandidaatti.

Lohipastrami on graavilohta ehkä pykälän mutkikkaampi viritys, mutta mistään kovin haastavasta ei ole kysymys. Vähän huolellisuutta ja vähän sorminäppäryyttä riittää hyvin. Lisäksi ohje kannattaa lukea ensin huolella alusta loppuun. Niin kuin nyt yleensäkin keittiöpuuhissa.

Ohjeessa mainittu pippurimäärä tuntuu ehkä aika hurjalta, mutta raikkaan salaatin ja hyvä leivän kanssa lohi on upea makuelämys.Lohipastrami
(Ohje HS)

500 g nahatonta lohifileetä
4 rkl karkeaa merisuolaa
vajaa 1 dl pippurisekoitusta (musta-, rose- ja pippurisekoitusta)
2 tl juustokuminaa
1 tl neilikkaa

Poista lohesta kaikki ruodot ja rasvat, jotta saat kauniin punaisen lohipalan. Mausta kala suolalla ja anna sen imeytyä kylmässä noin 1 ½–2 tuntia.

Pyyhi suolakiteet pois lohen pinnalta. Leikkaa lohipala ruotoviivan suuntaisesti neljään osaan, tarkoituksena on saada aikaan neljä kulmikasta siivua. Lämmitä teflonpannu tulikuumaksi. Pyöritä lohipalat kuivalla pannulla yksi kerrallaan siten, että ne saavat aavistuksen pintaväriä. Nosta palat reilunkokoiseen astiaan. Mausta lohipalat pippurisekoituksella, johon on sekoitettu juustokumina ja neilikka.

Kääri jokainen lohipala omaan tiukkaan kelmupakettiinsa pyörittäen kelmua molemmista päistä eri suuntiin. Siirrä paketit reiluksi tunniksi jääkaappiin tai pakastimeen. Leikkaa terävällä veitsellä pötköistä sopivia paloja. Poista paloista kelmut vasta leikkaamisen jälkeen. Tarjoile lohi vuonankaalisalaatin ja hyvän leivän kanssa.

Muokattu 8.1.2014: Suosittelen tökkäämään pötkön pakastimeen ennen leikkaamista. Puoli tuntia on varmasti hyvä aika. Täysin umpijäähän sitä ei kannata päästää, koska umpijäisen kalan leikkaaminen voi olla vaikeaa. Ja sulaminen alkaa pinnasta, joten pinnasta pehmeän pötkön leikkaaminen on vielä vaikeampaa.

Kommentit