Luukku 23: Imelletty perunalaatikko

Kinkun paras kaveri on hyvä sinappi, mutta joulupöydässä kunnon imelletty perunalaatikko eli tuuvinki on myös aika tärkeää. Kunnon tuuvinki on sitten aivan eri asia kuin mikä vaan perunalaatikko. Homman pitää olla tummahkoa, selvästi makeaa ja kunnolla löysää, niin löysää, että se leviää lautaselle. 

Tunnustan nyt keittiöni puutteellisuuden ja oman vajavaisuuteni. Meillä ei ole leivinuunia ja kotonamme on aika viileää. Perunasurvokselle ei näin ollen meinaa löytyä riittävän lämmintä paikkaa kunnollista imeltymistä varten. Lisäksi olen vähän kärsimätön, tosin onneksi vaan ihan vähän. Niinpä olen ottanut tavaksi välillä avittaa vähän siirapin kanssa. Lopputulos on silti oikein hyvä, lähes autenttinen. Imelletty perunalaatikko
(Ohje Kotiliesi)

2,5 kg jauhoisia perunoita
100-150 g voita (tai maidotonta margariinia)
3 rkl vehnäjauhoja
7-10 dl maitoa (tai vettä)
2-3 tl suolaa

Pese perunat ja keitä kuorineen suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja laita kattila hetkeksi takaisin kuumalle levylle, niin enin höyry haihtuu pois. Kuori perunat vikkelästi mahdollisimman kuumina ja survo saman tien soseeksi. Lisää joukkoon voi- tai margariininokareita.

Lisää vehnäjauhot vähän jäähtyneeseen survokseen kolmessa erässä hyvin sekoittaen. Näin survos alkaa imeltyä eli makeutua. Jätä survos huoneenlämpöön kannen alle muutamaksi tunniksi tai yön yli. Voitele tilava (3-4 l) uunivuoka tai kaksi pienempää. Ohenna perunasurvosta maidolla tai keitinvedellä, kunnes se on löysähköä puuroa. Mausta vasta nyt suolalla (ja tarvittaessa lorauksella siirappia) ja kaada survos vuokiin. Jätä vuokiin paisumisvaraa. Kypsennä 150 asteessa noin 3 tuntia.
Kypsennä pakastettavia laatikoita lyhyemmän aikaa ja jatka kypsentämistä ennen tarjoamista. Voit myös pakastaa laatikon ennen paistamista ja laittaa jäisenä uuniin.

Kommentit

 1. Happaneehan se imeläksi huoneenlämmössä.

  Oikessa imeltämisessä täytyy imeltämislämpötilat olla sellaisia että tärkkelys hajoaa maltoosiksi ja dekstriineiksi.

  Maltoosia muodostuu kun imeltäminen tapahtuu noin 65 asteen lämpötilassa.

  Dekstriiniä muodostuu kun imeltäminen tapahtuu noin 75 asteen lämpötilassa.

  Imeltämisaika molemmissa lämpötiloissa on noin 2-4 tuntia ja imeltymistä voi tarkkailla maistamalla. Imeltämistä voi tarvittaessa jatkaa noin 65 asteen lämpötilassa muutamalla tunnilla tai vaikkapa yön yli.

  VastaaPoista
 2. Lisätään jauho vedellä ohennettuun juuri alle 80 asteiseen soseeseen. Tässä lämpötilassa alkaa alfa-amylaasireakti. Alfareaktion optimilämpötila on noin 75 astetta. Alfa reaktio tuottaa erittäin makeita dekstriinejä. Alfareaktio myös valmistelee tärkkelystä niin että beettareaktio tuottaa parhaan mahdollisen imellystuloksen. Beettareaktio alkaa noin 70 asteessa ja sen optimilämpötila on noin 65 astetta. Reaktiot ovat voimakkaasti lämpötilaherkkiä ja reaktiot vaimenee erittäin voimakkaasti kun lämpötila laskee alle 60 asteen.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti