Luukku 6: Tasavallan toscakakku

Toscakakku on ihana klassikko, joka ainakin minulta on jäänyt vähän unholaan tai ainakin monien muiden leivonnaisten jalkoihin. Itsenäisyyspäivän kunniaksi mieleeni tuli tämä Valion ohje. En kuitenkaan millään muistanut sitä, miksi kakun nimi on juuri tasavallan toscakakku. Eikä googlekaan tiennyt. Sen verran kuitenkin muistin, että äitini kirjahyllyn uumenissa on joku vanha Valion lipare ja siinä tämä unholaan joutunut tieto seisoi. Joku kytkös sillä oli johonkin. Hah, hyvin mä taas olen kartalla.

Mutta mutta. Kilautin kaverille eli äidille ja äiti ystävällisesti kaivoi asian esille. Tätä kakkua on tarjoiltu valtioneuvoston juhlahuoneistossa, siitä sen nimi. Toscakakku on joka tapauksessa ihanaa, oltiin sen kanssa smolnassa tai ei. Se on jotenkin niin yksinkertaista ja herkullista. Toscakakku sopii hienosti itsenäisyyspäivään, jouluun tai melkeinpä mihin vaan perhejuhlaan. Sen voi hyvin tehdä etukäteen ja tarvittaessa vaikka pakastaa.

Hyvää ja herkullista itsenäisyyspäivää!




Nyt paljastan sitten vielä pienen ongelmakohdan tässä toscakakkuhommassa. Monissa ohjeissa lukee, että kuorrutus lisätään puolikypsän pohjan päälle. Olen eri mieltä: pohjan pitää olla melkein kypsä. Muuten taikinainen pohja imaisee hienon mantelikuorrutteen sisuksiinsa alle aikayksikön. Ja sille ei oikein voi sitten tehdä mitään. Paitsi katsella vierestä, kun kakku nielee kuorrutusta. 

Tasavallan toscakakku

2 munaa
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
150 g voita sulatettuna

Kuorrutus:
50 g voita
75 g mantelilastuja
1 dl sokeria
1/2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja

Kiinnitä irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele ja korppujauhota vuoan reunat. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Lisää myös maito ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi. Paista 175 asteessa uunin alaosassa 25(-35) minuuttia. 

Valmista sillä aikaa kuorrutus. Sulata voi kattilassa. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehua hiljalleen kunnes seos hieman sakenee. Levitä kuorrutus lähes kypsän pohjan päälle. Paista vielä 200 asteessa uunin keskitasossa noin kymmenen minuuttia eli kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Kommentit

  1. Tää on musta hyvä toscakakun ohje. Olen syönyt joskus mautontakin toscakakkua, se oli harmillista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti