Viikonlopun ruoka: Blinit

Tarjosin blinejä joulun välipäivinä anoppilan väelle, mutta en ehtinyt raapustaa juttujani tänne. Ja olenhan minä onneksi blineistä jauhanut ennenkin, koska ovat vaan niin todella hyviä ja talviruokaa ihan parhaimmillaan. Tavallaan blinit ovat myös näppärää jämäruokaa: kaivoin pakastimesta graavia siikaa ja sekoitin siitä kivan siikatartarin. Varasin kyllä blineille myös mätiä ja metsäsienisalaattia.

Käytin samaa ohjetta kuin ennenkin, mutta jotenkin tästä tuli hieman liian paksua tällä kertaa. Päädyin notkistamaan taikinaa kermaviilillä. Pikkusiskolle tein munattomia ja maidottomia perunablinejä.


Blinit

2 munaa
5 dl maitoa
20 g hiivaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
1 rkl voisulaa
1 tl suolaa
voita paistamiseen
(kermaviiliä)

Lisäksi:
noin 300 g mätiä
3–4 dl smetanaa
2–3 dl sipulisilppua
(mustapippuria myllystä)

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Lämmitä puolet maidosta kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva.Sekoita taikinaan jauhot, keltuaiset ja voisula. Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön yön yli tai vähintään kuudeksi tunniksi.

Hyvissä ajoin ennen paistamista kiehauta loppu maito ja lisää se lämpöisenä taikinajuureen. Vaahdota valkuaiset kovaksi ja lisää vaahto taikinaan juuri ennen paistamista. Lisää tarvittaessa kermaviiliä, varsinkin jos taikina tuntuu liian tönköltä.

Paista blinit runsaassa voissa. Jos ensimmäinen blini on liian paksu, lisää vielä kermaviiliä tai tilkka keitettyä maitoa tai olutta. Kun blinin pinta kuplii ja kuplat aukeavat reikäisiksi, on aika kääntää blini. Käännettäessä alapinnan pitäisi olla herkullisen ruskea. Tarjoa blini heti.

Kommentit