Gratinoidut sinisimpukat

No niin. Tässä tulee se eilen lupailtu ohje gratinoiduille sinisimpukoille. Simpukat ovat oikeasti todella simppeliä ja samalla herkullista ruokaa, jolla on helppo tehdä vaikutus kehen tahansa herkuttelijaan. Kaikenlisäksi simpukat ovat aika edullisia.

Nämä gratinoidut sinisimpukat ovat sikäli käteviä, että simpukat voi tarvittaessa keittää hyvissä ajoin ja myös täyttää valmiiksi. Viimeistelyssä menee sitten vain reilu viisi minuuttia.


Ohjetta varten tutkin vähän eriaisia vaihtoehtoja, ja päädyin lopulta yhdistelemään Pirkan ja Safkan vinkkejä sekä panko-korppujauhoja.


Gratinoidut sinisimpukat

1 kg sinisimpukoita
1 sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
nokare voita
2 dl valkoviiniä
4 oksaa timjamia
2 tl suolaa

Täyte:
1 dl panko-korppujauhoja (tai pari viipaletta paahtoleipää, tavallisetkin korppujauhot käy)
1 dl raastettua parmensania
2 rkl sitruunamehua
100 g pehmeää voita
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl basilikaa hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä
5-6 tippaa tabascoa
1/4 tl suolaa

Pese sinisimpukat ja poista niiltä parta pienen veitsen avulla. Tarkista, että simpukat ovat eläviä kopsauttamalla avoinna olevia simpukoita pöydän kulmaan. Jos simpukka ei mene kiinni, heitä se pois. 

Tai, hommaa Stockan Herkusta (varmaan saa jostain muualtakin) sellainen 1,5 kg muoviloota, jossa simpukat ovat aivan priimaa (tai olivat ainakin viimeksi). Pestyjä ja siivottuja, ja kaikki eläviä. Suoraan kattilaan.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit voissa kattilassa. Lisää sekaan valkoviini ja timjami, kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, lisää kattilaan pestyt simpukat ja laita kansi päälle: simpukat kypsyvät ja avautuvat kuumassa vesihöyryssä. Ravistele kattilaa välillä ja kurkista kannen alle parin minuutin kuluttua. Kun suurin osa simpukoista on auki, ota kattila pois liedeltä. Kymmenisen minuuttia riittää. Nosta simpukat pois kattilasta. Napsauta simpukoista irti se kuorenpuolikas, joka ei ole simpukanlihassa kiinni. 

Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi. Täytä simpukanlihassa kiinni oleva kuori täytteellä. Asettele täytetyt kuoret pellille tai vuokaan karkean merisuolapedin päälle, jotta ne pysyvät nätisti pystyssä. Gratinoi 225 asteessa vajaa 10 minuuttia. Tarjoa alkupalana.

Kommentit