Suklaafondant

Mahtaako mikään muu herkku sopia naisten päivään yhtä hyvin kuin täyteläinen suklaaleivos?  Vai onko tämä nyt sitten leivos vai jälkiruoka? Fondantin pointti on pehmeä, mieluiten valuva suklainen sisus. 

Fondant on oikeastaan aika helppotekoinen, mutta pientä harjoittelua vaatii paistoajan säätäminen. Olen aika monta fondanttia lusikoinut suoraan vuoasta (joka voisi tietysti olla ihan ok, jos vuoka olisi sievä pieni tarjoilukippo, mutta jos vuoka on lerppu, silikoninen kahdeksan fondantin muffinssipelti, homma on jo selvästi vähemmän ok) ja varmaan yhtä monta fondanttia on muistuttanut lähinnä kuivaa muffinssia. Niinpä en ala neuvomaan kenellekään ehdotonta paistoaikaa, koska se riippuu täysin uunista ja vuokien koosta. Yksi kätevä vinkki on laittaa massa vuoissa jääkaappiin pariksi tunniksi tai vaikka yön yli. Näin fondantista tulee helpommin koossa pysyvä mutta sisältä pehmeä. 

Ei liene haitaksi, että jälkiruuan voi valmistella lähes täysin valmiiksi jo edellisenä päivänä. Ehkäpä vielä joku päivä tarjoan näitä jonkun fiinin päivällisen jälkiruuaksi? Siis oikein vieraille, en vain itselleni.





Kuvan fondant oli vielä sisältä selvästi pehmeä mutta ei valuva. Tungin nimittäin fondantit uuniin heti kun sain taikinan valmiiksi, koska en jaksanut odottaa. Ensi kerralla sitten. 

Suklaafondant 
(noin kuusi pientä)

120 g suklaata
80 g voita
2 munaa
2 keltuaista
60 g sokeria
25 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Sulata suklaa ja voi teräskulhossa vesihauteessa. Huolehdi, että vettä tai vesihöyryä ei pääse suklaan joukkoon. Vatkaa kananmunat, keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä suklaa-voiseos ja kananmunaseosnuolijalla sekoitellen. Siivilöi taikinaan vehnäjauhot ja pikkuruinen ripaus suolaa. Sekoita. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota vuokiin tai vaikka uunin kestäviin kahvikuppeihin. Anna jäähtyä jääkaapissa tunti tai pari. 

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Paista fondantteja 10-12 minuuttia. Silmämääräisesti valmiutta voi arvioida siitä, että leivonnaiset vähän irtoavat vuoan reunoista. Ehkä.

Kommentit

  1. Fondant on kyllä minulla kerta toisensa jälkeen mennyt pieleen.. huoh. Ehkä se vielä joku päivä onnistuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannustan kokeilemaan tuota jäähdytystä ennen paistoa. Se lisäsi minulla onnistumisprosenttia niin paljon, että uskalsin tulla tänne huutelemaan.

      Poista
  2. Sama vika, en ole saanut fondantia onnistumaan, mutta tuo jäähdytysvinkki täytyy laittaa muistiin. Kaunis blogi sinulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitos, ja kiva kun tulit vastavierailulle! Tuo taikinan kylmyys auttaa kyllä asiaa, toki homma silti vaatii vähän harjoittelua. Uunit ja vuoat ovat niin erilaisia.

      Poista

Lähetä kommentti