Vohvelipäivä - vehnättömät kauravohvelit

Ruotsissa kevät alkaa vohvelipäivästä, jonka alkuperä on hauska: päivä on saanut alkunsa Marian ilmestymisen päivästä - vårfrudagen - joka sitten kansan suussa kääntyi våffeldageniksi. Aika kätevää. Aloin heti miettiä, että onko pitsaperjantai ehkä saanut alkunsa pitkäperjantaista?

Facebookin ja Twitterin perusteella näyttää siltä, että naapurimaassa todella syödään tänään vohveleita. Ja meilläkin aina välillä muistetaan tätä vanhaa ruotsalaista perinnettä vaalia.

Tällä kertaa valitsin vähän tavallista terveellisemmän ohjeen, jonka kopsasin suoraan kaverilta. Harmi kyllä minulla ei ole yhtä hienoa vohvelirautaa, mutta löysin sentään jonkinlaisen raudan tuolta varaston uumenista.

Kauravohvelit (n. 6-8 kpl)

ohje Kauhaa ja rakkautta

4,5 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2,5-3 dl maitoa
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
2 rkl öljyä tai voisulaa


Lisää kaikki ainekset korkeaan kannuun ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Paista kuumalla, voidellulla vohveliraudalla ohjeen mukaan. Taikina turpoaa reilusti ihan vohvelien paistumista odotellessa, joten voit hieman ohentaa sitä maidolla matkan varrella.

Tarjoa turkkilaisen jogurtin, vaahterasiirapin, tuoreiden hedelmien tai marjojen kanssa.

Kommentit