Aakkoset

Muutamissa seuraamissani blogeissa on pyörinyt jonkinlainen Elämäni aakkoset -haaste. Minä tietysti kanssa kun kaikki muutkin. Ja mikäpä muu päivä olisi hyvä aakkosille kuin Agricolan päivä. 

Minun elämäni pyörii ruuan ympärillä, ainakin aika suurelta osin, joten aakkoseni käsittelevät ruokaa.

A Amerikkalainen ruoka
Rempseä, reilu ja herkullinen maailma, mutkatonta yhdistelyä ja isoja annoksia. Amerikkalainen ruoka innostaa ja ihastuttaa minua kovasti. Maut tuovat mieleen myös paljon paljon muistoja.

B Banaani
En juurikaan syö banaania sellaisenaan, mutta muuten käytän sitä mielelläni. Banaani sopii lämpöisiin voileipiin, smoothieen, kakkuun, salaattiin... Banoffee on minusta överi, mutta strawberry banana cream pie on ehkä yksi parhaista keksinnöistä ikinä. 

C Caesar-salaatti
Lempiruoka. En taida kyllästyä tähän ikinä. Kunhan on kunnolla tehty. Broilerilla, lohella tai jokiravuilla. Tai naturel. D Donitsi
Again. Palaan amerikan mantereelle jo kohdassa neljä ja vieläpä Agricolan päivänä. Hyvin etenee... En ole tehnyt donitseja aikoihin, täytyy korjata asia.

E Ellen Svinhufvud -kakku
Ihana klassikko, jota pitäisi opetella tekemään. On ollut toistaiseksi vain suunnitelmissa. Mutta mokkaa, marenkia ja mantelia - aah.

F Fetajuusto
Salaattiin, pastakastikkeeseen ja ennen kaikkea gratiiniin.

G Gino
Tämä kohta g oli ehkä kaikista helpoin. Mieleeni tuli gino ja greippi, ja gino on aika paljon herkullisempaa.

H Hampurilainen
Tuoreista, laadukkaista raaka-aineista koottu hampurilainen on hyvää ja monipuolista ruokaa. Kesäsuosikki.

I Inkivääri
Flunssan torjuntamauste. Tehokkuudesta en tosin kaikkine flunssineni voi mennä takuuseen.

J Juusto
Tykkään melkeinpä kaikista juustoista ja vielä aika paljon. Jos pitäisi valita vain muutama elintarvike loppuelämää varten, juusto olisi ehdottomasti mukana.

K Kalakukko
Long time no see.


L Lasagne
Tämä on myös yksi ehdoton kestosuosikki. Lasagne on hieman työläs viritys, mutta sopii moneen lähtöön ja on pelastanut monenmonta tilaisuutta, illanistujaista, polttareita, synttäreitä ja muita karkeloita. Pelastaa jatkossakin.

M Maito
Maija Maitoparta. M oli oikeasti yksi vaikeimmista: mansikka, mustikka, macaron, manteli. Valitsin maidon. Olen viettänyt vuoden ilman maitotuotteita, ei ollut ihan helppoa, vaikka aikuinen kuulemma pärjää hienosti ilman.

N Naan leipä
Enpä ole tätäkään tehnyt aikoihin itse. Täytyy korjata asia.

O omena
Omena painii samassa sarjassa juuston kanssa, jos siis ajattelen niitä asioita, joita ilman en haluaisi olla. Monipuolinen, raikas, kaunis ja terveellinen.

P Pitsa
Pitsa on myös lempiruoka. En kyllästy koskaan. Kunhan on tuore ja raikas ja ihana.

Q Quesadillat
Tämä oli kanssa aika helppo kirjain. En keksi kauheasti vaihtoehtoja, mutta onneksi esimerkiksi nämä mustapapuquesadillat ovat todella herkullisia.

R Rotinat
Vanha karjalainen perinne, johon ollennaisesti liittyy ruoka ja leivonnaiset. Olen kuullut rotinoita kutsuttavan myös saunaruuiksi, tosin alkuperää en tunne. Se liittyy kuitenkin ilmeisesti siihen, että joskus kauan sitten synnytettiin saunassa.


S Sushi
Tämä s oli myös yksi vaikeimmista. Sitruuna, suola, silli, suppilovahverot... Valitsin sushin. Sushi on myös lempiruoka. Voisin syödä viikottain.

T Tyrni
Vitamiineja, väriä, makua. Tyrni on uudehko kestosuosikki, en usko, että tiemme ihan heti kohta eroavat.
 
U Uuniperunat
Uuniperunat on kätevä, herkullinen ja edullinen ruoka. Täytteitä voi varioida valtavasti. Älkää käärikö folioon: kallista, hidasta ja epäekologista.

V Voisilmäpullat
Olen pullatyttö. Voisilmäpullatyttö. Hyvästä, pehmoisesta pullataikinasta tulee ihanat, kuohkeat pullat. Taikinassa pitää olla kardemummaa, täytteessä voita ja sokeria. Kyytipoikana lasi maitoa.W Wallenbergare
Ruotsista tulee monenmoista herkkua (ja muutakin mukavaa), ymmärtävät siellä hyvän ruuan päälle.

X Maxa eli maksa
On ekologista, edullista ja yleensä herkullistakin käyttää eläimestä mahdollisimman monta osaa. Tämä x oli sittenkin vaikein.

Y Yrtit
 Yrteillä saa monet herkut vietyä vielä korkeammalle tasolle. Arkinen muuttuu juhlavaksi. Joku näppärä viljelee ne myös itse.

Z Zakuska
Venäläinen keittiö ja makumaailma viehättää minua myös kovasti. Pitäisi kyllä paneutua vielä tarkemmin.

Å Åländsk pannkaka
Ahvenanmaan pannarista mieleeni palautuu iloinen ja kesäinen pyöräretki. Toki sitä on tehty kotonakin monta kertaa. 

Ä Äiti
Äitini taitaa olla syyllinen ruokainnostukseeni. Hän on myös pettämätön ruokatiedon ja kaikenlaisten käytännön vinkkien lähde. Kun google ei tiedä, soitan äidille.

Ö Öljy
Kaapissa on nykyään aina rypsi-, oliivi-, kookos- ja seesamiöljyä. Viimeksi mainittu on uusi tuttavuus, tai tuttavuuden tekeminen on vielä vähän kesken.

Kommentit