Appelsiinimarmeladi

Itse tehty appelsiinimarmeladi on jotain aivan muuta kuin kaupan hyllyltä löytyvät vedestä, sokerista ja lisäaineista keitellyt seokset. Toki paras appelsiiniaika alkaa kohta olla ohi, mutta vielä ehtii, jos heti kohta laittaa toimeksi. Ainakin luomuappelsiinit olivat lähikaupassa vielä viime viikolla oikein hyviä. Auringon keltainen purkki olisi ihana tuliainen vaikka pääsiäisen kyläpaikkoihin.

Marmeladin tekeminen on periaatteessa helppoa, ainoa työläs vaihe on hedelmien kuoriminen kalvottomiksi. Minä tosin taas oikaisin, enkä todellakaan irroitellut kaikkia kalvoja. Lopputulos oli silti oikein hyvä. Ohje on hesarilta, mutta lisäsin varmuuden vuoksi sekaan kahden appelsiinin hienoksi raastetun kuoren.




Appelsiinimarmeladi

2 kg appelsiineja
2 sitruunaa
3 cm:n pala inkivääriä
1 kg hillosokeria

Kuori puolikkaasta appelsiinista keltainen osa kuorimaveitsellä ja leikkaa ohuiksi noin kaksi senttimetriä pitkiksi suikaleiksi. (Raasta yhden tai kahden huolellisesti pestyn appelsiinin kuori.) Kuori appelsiinit ja sitruunat veitsellä kalvottomiksi ja leikkaa hedelmäliha paloiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Soseuta appelsiinien ja sitruunoiden hedelmäliha (+ mahdollinen kuoriraaste) karkeaksi soseeksi tehosekoittimessa tai kulhossa sauvasekoittimella. Lisää joukkoon inkivääri ja kuorisuikaleet. Laita sose ja hillosokeri kattilaan ja keitä 15 minuuttia. Säilö hyvin pestyihin ja kuumennettuihin purkkeihin.

Hillosokerilla tehty marmeladi säilyy avaamattomana myös huoneenlämmössä. Kokeilen seuraavalla kerralla luultavasti hillo-marmeladisokeria, jolla marmeladista saisi vielä kiinteämmän ja vähän vähemmän makean.

Alla vielä vinkki kaikkiin kevään sitrusleipomuksia varten: kietaise pala leivinpaperia raastinraudan ympäri ja irrota paperi varovasti raastimesta kun olet valmis. Paperista on helppo kasata kuoriraaste talteen. Ei ehkä maailman ekologisin kikka, mutta kuoriraasteen kaivaminen raastimen raoista on kyllä aika ärsyttävää.





Kommentit

  1. Kiitos vinkistä, täytyykin tehdä tätä joku päivä! Varmasti aika eri makuista kuin kaupan hyllyltä saatavat marmelaadit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, on ihanaa vaikka paahtarin ja brien kanssa!

      Poista

Lähetä kommentti