Ellen Svinhufvud -kakku

Olen suunnitellut Ellen Svinhufvud -kakun tekemistä jo pitkään ja vihdoin sain pääsiäisenä moisen kasaan. Kakku ei ehkä ole kaikkein tyypillisin pääsiäis- tai keväleivonnainen, mutta jotenkin sen elementit eli mantelimarenki ja kahvilla maustettu kreemi sopivat minusta myös pääsiäiseen. Lisäksi ulkonäössä on jotain todella viehättävää!

Tein kakun päivää ennen tarjoilua, mutta parempi tai ainakin rapeampi olisi varmaan tullut, jos kakun olisi tarjonnut leipomispäivänä.

Ohje on Maku-lehden sivulta, ja luovasti koristelin kakun niillä samoilla pienillä munilla kuin sacherin viikkoa aiemmin. Onnistuin siis säilömään avattua pussia kaapissa oikein viikon päivät. Hyvä minä. Jotain pientä hävikkiä siinä ehkä matkan varrella tapahtui...Rouva Ellen Svinhufvud ei tiettävästi leiponut tätä kakkua itse, vaikka hän muuten oli kuuluisa ahkeruudesta keittiössä ja käsitöiden parissa. Ellen-rouva haki kakkua leipomo Stellasta ja tarjoili sitä naisten kahvikutsuilla, monien muiden herkkujen lomassa.

Ellen Svinhufvudin kakku

Mantelimarenkipohjat:
6 kpl valkuaisia
3,5 dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta

Mokkatäyte ja -kuorrutus:
3/4 dl sokeria
1,5 dl kahvijuomaa
1,5 dl kahvikermaa
300 g voita
100 g manteleita jauhettuna

Pinnalle:
80 g mantelilastuja
tomusokeria

Kuumenna uuni 125-asteeseen. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. Levitä vaahto 4 levyksi kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille. Nosta pellit uunin ala- ja yläosiin. Paista noin 1 1/2 tuntia. Vaihda peltien paikkaa pari kertaa kypsennyksen aikana. Irrota levyt varovasti lämpiminä ja nosta ritilöille jäähtymään.

Sekoita sokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi. Lisää kerma. Vatkaa seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää jauhettu manteli loppuvaiheessa.

Kokoa kakku. Nosta pohja tarjoiluvadille ja levitä sille nuolijalla mokkatäytettä. Tee loput kerrokset ja levitä täytettä myös päällimmäiselle levylle ja kakun reunoille. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin. Ripottele mantelilastuja kakun päälle ja painele niitä myös kakun reunoille. Siivilöi päälle tomusokeria. Säilytä Ellen Svinhufvudin kakku jääkaapissa tarjoiluun asti.

Minulla ei ensin alempana olleet levyt paistuneet ollenkaan kauniisti, vaan ne jäivät jotenkin todella kivikovan vanerin oloisiksi läpysköiksi. Suosittelen asettelemaan pohjat yhdelle pellille. Eli kapeampia ja pidempiä pohjia, jotain leipävuokaa voi käyttää vaikka mallina ja piirtää sen avulla leivinpaperin väärälle puolelle vähän ääriviivoja. Tai, tee yksi iso levy ja leikkaa se vähän jäähtyneenä neljään yhtä suureen osaan.

Kommentit