Hillomunkit ja munkeista muutenkin

Rakastan munkkeja. Siis r-a-k-a-s-t-a-n. Kunhan ovat kunnollisia. Monikaan asia ei ole yhtä surullinen kuin huono munkki. Huono munkki on kuiva ja mauton, ja kardemumma on unohtunut kauppaan tai kaappiin. Onneksi munkkien tekeminen on kuitenkin suhteellisen helppoa, pari pikku hommaa täytyy kuitenkin pitää mielessä.

1. Taikinaksi käy hyvin perinteinen pullataikina, tosin kananmunan voi halutessaan jättää pois ja rasvaa voi käyttää pikkuisen vähemmän. Taikina kannattaa jättää mahdollisimman löysäksi.

2. Suolaa ei missään tapauksessa kannata jättää pois. Suola on keskeinen tekijä mehevyydessä (sitoo kosteutta niin kuin kehoonkin välillä aika näppärästi) ja maussa tietysti kanssa. Kardemumma on enemmän makuasia, mutta suosittelen sitä kyllä lämpimästi.

3. Kookosrasva osoittautui marttojen testissä parhaaksi munkinpaistorasvaksi. Suosittelen kokeilemaan: paistotulos on erinomainen eikä kookosrasva käryä niin kuin öljy.

4. Pienet lapset (ja niiden munkinhimoiset isät) kannattaa hätistää kauemmaksi. Kuuma rasva on aivan toisella tavalla vaarallista kuin kiehuva vesi. Kiehuva vesi on 100 astetta, munkkirasva 180 astetta. Isät kauemmaksi siksi, että munkkeja jäisi muillekin. 

5. Munkkien paistaminen ei ole erityisen vaikeaa, muutaman munkin jälkeen homma alkaa sujua.Hillomunkit

5 dl maitoa (tai kauramaitoa)
50 g hiivaa
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
150 g voita tai margariinia
n. 12-13 dl vehnäjauhoja

pari dl sileää marmeladia tai hilloa, tai esim. omenasosetta

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, neste saa olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Kauli taikina vajaan sentin vahvuiseksi levyksi. Painele levystä piparkakkumuotilla paloja, kannattaa olla huolellinen, jotta palat irtoavat kokonaan (muuten ne venyvät rumasti). Anna munkkien kohota noin 20 minuuttia. Kuumenna rasva pienessä padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Kokeile rasvan kuumuutta palalla vaaleaa leipää tai paistamalla ensin pala taikinaa. Öljy on riittävän kuumaa kun leipäpala alkaa heti ruskistua ja öljy kuplii reilusti sen ympärillä. Sopivan lämpötilan (180 astetta) voi tarkistaa myös mittarilla.
 
Nosta reikäkauhalla muutama munkki kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana. Munkki on valmis kun se on tasaisen ruskistunut molemmilta puolilta. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille tai ritilälle ja pursota niihin hilloa. Pyörittele sitten munkit lautasella, jossa on sokeria. Tarjoa munkit vastapaistettuina.

Munkit voi myös pakastaa. Pakastettavat munkit kannattaa sokeroida vasta sulattamisen jälkeen.

Kommentit

  1. Taidapa kokeilla hillomunkkeja. En ole koskaan laittanut täytettä. Olen pitänyt sitä liian vaikeana mutta saattaisi se onnistuakin. Omenasosetta on kyllä riittämiin pakastimessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti