Lusikkaleivät

Tiikerikakusta seurasi lusikkaleipiä. Palautin aidan yli meille tulleen vuoan lusikkaleivillä varusteltuna. Jotain pientä piti nimittäin keksiä vastalahjaksi, vaikka se ei tiikerikakun tarkoitus missään nimessä ollut. 

Lusikkaleivät on vähän samanlainen klassikko kuin tiikerikakku ja ainakin meillä niitä on syöty monen monituisissa perhejuhlissa. Lisäksi lusikkaleivät kuuluvat meillä pääsiäisen kahvipöytään. Etsiskelin ja testailin pitkään sopivaa ohjetta, sellaista, jolla lopputulos on pehmeä ja mureneva, lähes tulkoon suussasulava. Nyt etsiminen on loppunut. Ohje on peräisin veljeni anopilta, kiitosta vaan, jälleen kerran.Hyvän ohjeen lisäksi kannattaa olla tarkkana voin ruskistamisen kanssa. Tuo viitisen minuuttia ja hyvin kevyt ruskistuminen riittää okein hyvin.

Lusikkaleivät

210 g voita
200 g sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
275 g vehnäjauhoja (n. 4,5 dl)
2 tl vaniljasokeria

täytteeksi marmeladia

Kiehauta voi kattilassa miedolla lämmöllä. Anna ruskistua ja poreilla hiljalleen noin 5 minuuttia. Kun vaahto alkaa laskeutua, kaada voi kulhoon. Lisää sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita jäähtynyt voisokeriseos tasaiseksi. Sekoita sooda ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää voi-sokeriseokseen. Painele taikinaa soikeapesäiseen lusikkaan ja vedä lusikanmuotoiset leivonnaiset leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Levitä hieman jäähtyneiden pikkuleipien tasaiselle pohjalle marmeladia ja paina kaksi pikkuleipää vastakkain, jolloin saat munan muotoisia pikkuleipiä. Kierittele lusikkaleivät sokerissa.


Kommentit