Yrtti-sinappikuorrutettu karitsankare

En raaski luopua tuosta mustasta vahakankaasta näemmä pääsiäisenäkään, mutta säästän vähän energiaa muuhun kuin pöytäliinojen silitykseen. Joskus myöhemmin sitten meillä on aina kaunis liina pöydässä.

"Hassua äiti. Päivällä käytiin katsomassa karitsoja, nyt syödään karitsaa..." No niinpä. Hassua on. Saa nähdä, koska meillä syödään pääsiäisenä jotain muuta kuin karitsaa. Veikkaan, että sekin pääsiäinen tulee vielä. Sitä odotellessa tämmöinen kare on kuitenkin aivan loistava ruoka: tulee aika nopeasti, helposti ja vaivattomasti, ja on todella herkullista ja riittävän juhlavaa mihin vaan kemuihin. Muistanpa yhdet upeat häätkin, jossa tarjottiin karetta.

Ohje on Valiolta, mutta Vatsasekaisin Kilinkolinin Riikan innoittamana sekoitin kuorrutteeseen myös juustoa. Riikka oli käyttänyt Västerbottensostia, mutta me mentiin ihan parmesanilla. Lopputulos oli tosi kiva. Ensi kerralla livautan pikkuisen valkosipulia vielä mukaan.
Yrtti-sinappikuorrutettu karitsankare
(noin neljälle)

2 (n. 800 g) karitsankaretta
1/4 tl suolaa
mustapippuria
2 tl Dijon-sinappia
1/2-1 dl tuoreita yrttejä, esim. timjamia, rosmariinia, lehtipersiljaa
1/4 dl korppujauhoja
30 g vahvaa, kovaa juustoa raastettuna 

Poista halutessasi kareesta ylimääräinen rasva ja kalvot. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä pinnalle ohut kerros sinappia. Hienonna yrtit ja sekoita joukkoon korppujauho. Kierittele kareet seoksessa. Ruskista ne nopeasti kuumalla pannulla voissa. Kypsennä uunissa 200 asteessa 12-15 min, riippuen haluatko lihan olevan medium vai kypsä. Riikan vinkistä oikaisin ja laitoin lihat suoraan uuniin: uunin lämpö aluksi 250, pari minuuttia niin ja sitten lämpö 200 asteeseen. Paistoaika on tällöin noin 20 minuuttia.

Voit varmistua lopputuloksesta lihalämpömittarilla. Minä paistoin lihaa kunnes sisälämpö oli 55 astetta. Ota sitten liha uunista ja anna vetäytyä folioon peitettynä muutama minuutti. Leikkaa kare luiden välistä kyljyksiksi. Tarjoa esim. parsarisoton kanssa.

Kommentit