Ihanat nokkosohukaiset

Nokkoset ovat enemmän kuin ajankohtaisia juuri nyt. Tai no, sesonki alkoi kyllä jo parisen viikkoa sitten. Keräsin silloin ämpärillisen pieniä nokkosia mummolan nurkista, ryöppäsin ne ja pakastin hienonnettuna. Nokkosta voi onneksi kerätä pitkälle kesään, siihen asti kunnes nokkonen alkaa kukkia. Ehkä pidempäänkin? Kannattaa kuitenkin keskittyä latvoihin ja leikata talteen noin 7-10 cm nokkosen latvasta. Vanhojen tai uusien tallien nurkkia kannattaa välttää ja tietysti isojen maanteiden läheisyyttä. Lisää näppärää tietoa nokkosen keräämisestä löytyy täältä.

En tajunnut ottaa kameraa mukaan kun riehuin nokkospöheikössä. Mutta kyllä nyt kaikki varmaan tietää miltä nokkonen näyttää. Ei mene sekaisin minkään muun vihreän kanssa, eihän?


Nokkonen on ihana, edullinen ja terveellinen herkku, joka lapsista (lapsistapa hyvinkin..) on parhaimmillaan ohukaisissa. Ohukaisten kaveriksi sekoitin lohitäytteen tähteeksi jääneestä grillilohesta, ranskankermasta ja kevätsipulista. Lopputulos oli loistava. Me vaan istuimme ja söimme, ja nautimme. Jopa lapset olivat hetken ihan hiljaa.

Ohukaisten ohje on ensimmäisen Safkaa-kirjan antia. Taidan hankkia sen myös på svenska. Isännän kokkaaminen on nimittäin aika hidasta muutenkin, saati kun ohjeet ovat suomeksi.

Nokkosohukaiset
noin 1 dl hienonnettua ja ryöpättyä nokkosta
5 dl maitoa
3 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl silputtua ruohosipulia
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää
2-3 rkl sulatettua voita

Ryöppää ja silppua nokkoset. Sekoita kananmunat ja maito vispilällä, lisää jauhot, hienonnettu nokkonen ja silputtu ruohosipuli, suola ja pippuri. Jos kaapista löytyy muskottipähkinää, raasta sitä mukaan taikinaan, ihan himpun verran. 

Aja taikina sauvasekoittimella tai tehosekoittimella sileäksi. Anna taikinan turvota puolisen tuntia ennen paistamista. Lisää taikinaan voisula ja paista letut voissa. Tarjoa esim. parmesan-juuston. lohitäytteen tai puolukkahillon kanssa.

Kommentit